„OUG 27/2022 pare a fi scrisă de un matematician boem angajat de Ministerul Energiei pentru a dovedi că se poate crea un act normativ atât de alambicat încât să nu-l înţeleagă nimeni. Însuşi Guvernul recunoaşte asta implicit, astăzi, când discută, la doar trei săptămâni de la adoptarea OUG 27/2022, emiterea unei ordonanţe cu scop corectiv, care să încerce să o facă aplicabilă pe prima. Din partea cât de cât inteligibilă, dintre multele probleme pe care OUG 27/2022 le generează se remarcă discriminarea pe care Guvernul o creează în cazul consumatorilor casnici de energie electrică. Acestora le-a fost impus, în mod arbitrar, un prag de consum mediu lunar de 300 kWh, calculat la nivelul anului 2021, prag peste care este eliminată orice plafonare sau compensare, în timp ce consumatorilor non-casnici li se oferă o plafonare a preţului la 1 leu/kWh indiferent de consum”, precizează senatorul USR Cristian Bordei, membru în Comisia pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale a Senatului.
OUG 27/2022 se află în dezbaterea Senatului, iar senatorii USR au depus mai multe amendamente în comisii, pentru corectarea deficienţelor observate. Inclusiv un amendament prin care consumatorii casnici care depăşesc plafonul de consum la energie electrică să beneficieze de aceeaşi plafonare precum consumatorii non-casnici.
Înainte de adoptarea OUG 27/2022, USR a avertizat nu doar că noua schemă de plafonare gândită de ministrul Virgil Popescu nu are calculat vreun impact bugetar, dar că nu se ştie nici măcar care au fost efectele primelor două scheme de plafonare şi compensare.
Din octombrie 2021, USR a propus un set de măsuri pe termen scurt pentru combaterea creşterii facturilor la energie. Printre măsuri, incluse şi într-un proiect de lege depus în Parlament de Cristina Prună şi Claudiu Năsui, se numără: scăderea la 5% a cotei TVA aplicate energiei electrice şi gazului natural pentru consumatorii finali, abrogarea accizei aplicate energiei electrice, eliminarea certificatelor verzi şi a taxei de cogenerare din factură, credite fiscale pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creşterea preţului cu energia şi gazele raportat la iulie 2021.
De asemenea, printr-un amendament în Parlament, USR a propus şi acordarea de vouchere pentru gospodării, astfel încât factura să fie suportabilă pentru români.