Majoritatea PSD-PNL din conducerea Camerei Deputaților a decis, luni, să fie dezbătut de pe o zi pe alta un proiect de lege prin care pensiile militare sunt indexate atunci când se majorează solda în plată.
USR a cerut PSD și PNL să adopte aceeași procedură de urgență și pentru proiectul prin care corectăm noua lege a pensiilor în beneficiul românilor cu dizabilități și al celor care au lucrat în grupe de muncă. PSD și PNL refuză, însă, să facă dreptate sutelor de mii de pensionari afectați de recalcularea intrată în vigoare la 1 septembrie.
Proiectul de modificare a Legii pensiilor militare a ajuns în Camera Deputaților odată cu proiectul USR de corectare a noii legi a pensiilor, inițiat de parlamentarii Oana Țoiu, Radu Miruță și Irineu Darău. Primul proiect a fost repartizat la șase comisii (cinci pentru raport și una pentru aviz), proiectul USR, la 10 comisii (șase pentru aviz și patru pentru raport).
Luni, în urma înțelegerii dintre PSD și PNL, Biroul Permanent al Camerei Deputaților a fost de acord ca proiectul privind pensiile militare să fie adoptat în procedură de urgență și să fie redus numărul comisiilor implicate în redactarea raportului (de la cinci la două). Mai mult, cele două comisii trebuie să dezbată propunerea legislativă și să redacteze raportul până la plenul de mâine dimineață.
USR a solicitat în Biroul Permanent un tratament identic pentru proiectul prin care corectăm noua lege a pensiilor, astfel încât cei cu dizabilități și cei care au lucrat în grupe de muncă să nu mai fie penalizați. Cum majoritatea PSD-PNL a refuzat să ia în considerare solicitarea USR, am formulat o cerere similară la începutul ședinței de plen. Din păcate, și aceasta a fost ignorată de partidele lui Ciolacu și Ciucă.
„Dacă majoritatea PSD-PNL se apleacă asupra problemei pensiilor militare, am crezut că vor accepta, în sfârșit, să rezolvăm și problema celor care au lucrat zeci de ani în condiții grele de muncă și care, la 1 septembrie, s-au trezit că munca lor nu este luată în considerare și că au plătit degeaba contribuții mai mari. Nu am cerut decât să fie un tratament similar, ca și proiectul USR să fie dezbătut rapid, astăzi, în doar două comisii. Au ignorat solicitarea atât în Biroul Permanent, cât și în plen”, declară deputatul USR Bogdan Rodeanu, vicelider al grupului USR din Camera Deputaților.
USR încearcă din noiembrie 2023 să determine PSD și PNL să nu-i penalizeze prin noua lege a pensiilor pe cei cu dizabilități și pe cei care au lucrat în grupe de muncă. Întâi au fost amendamente depuse la legea pensiilor, apoi am inițiat proiect de lege separat, blocat de coaliția condusă de Ciolacu-Ciucă-Iohannis în sertarele Camerei Deputaților, în ciuda protestelor săptămânale ale pensionarilor și a disperării cu care aceștia cer să le fie respectate drepturile.
„Răspunsul coaliției PSD-PNL e limpede: își țin mâna în continuare în portofelul pensionarilor care au lucrat în grupe de muncă, arătându-le românilor că preocuparea lor este să mențină nedreptatea din legea pensiilor. Nu doar că au refuzat, din nou, solicitarea USR de procedură de urgență pentru proiectul care ar corecta într-un final această nedreptate, dar astăzi a expirat și termenul pentru o procedură normală, fără ca măcar o singură comisie să fi dat raport pentru a putea fi votat acest proiect”, declară deputatul USR Radu Miruță.
USR propune modificarea noii legi a pensiilor astfel încât să fie recunoscute condițiile deosebite și speciale de muncă pentru angajații ale căror condiții de muncă nu au fost normalizate. Prin urmare, aceștia ar beneficia în continuare de reducerea vârstei de pensionare și de un mod mai avantajos de calcul pentru pensia încasată.
În cazul celor cu dizabilități, USR cere stabilirea valorii punctului de referință în funcție de stagiul de cotizare conform legilor în vigoare la data pensionării, precum și dublarea punctelor suplimentare pentru persoanele cu handicap grav sau handicap mediu, astfel încât să fie compensate corect eforturile suplimentare pe care acestea le depun în activitatea lor profesională.