USR spune că, după ce liderii Coaliției sărăciei s-au lăudat cum îi vor ajuta ei pe românii cu venituri mici să facă față creșterii explozive a prețurilor, Guvernul a reușit, în sfârșit, să adopte ordonanța de urgență prin care voucherele sociale să poată fi acordate. Doar că, față de declarațiile inițiale, nu mai sunt 4,7 milioane de beneficiari, ci în jur de 2,8 milioane.
Astfel, USR solicită premierului Nicolae Ciucă și președintelui PSD, Marcel Ciolacu, să explice public unde au dispărut aproape 2 milioane de beneficiari.
„La conferința de presă de acum o lună, Marcel Ciolacu ne prezenta un carton frumos colorat în care ne anunța că 4,7 milioane de români vor beneficia de voucherele de 50 de euro. Se anunțau cheltuieli de 1 miliard de euro pentru măsura asta, din bani europeni. Pentru oricine care știe cum funcționează fondurile europene, era clar că ce anunța Coaliția PSD-PNL-UDMR era pură fantezie, atâta timp cât nu s-a discutat cu Comisia. A trecut o lună și din cei 4,7 milioane de beneficiari au dispărut aproape 2 milioane. Marcel Boloș, ministrul de la MIPE, anunță că a fost aprobat programul pentru aproximativ 2,8 milioane de persoane. Este încă o dovadă a heirupismului cu care guvernează coaliția asta. Fie nu știau liderii coaliției exact câte persoane sunt eligibile pentru acest program și au plusat la 4,7 milioane ca să dea bine la electorat, fie au scăzut ulterior numărul de beneficiari pentru a se încadra în banii pe care și așa nu-i au de dat. Ciolacu, Ciucă, Budăi și Boloș trebuie să explice unde au dispărut aproape 2 milioane de români de pe lista beneficiarilor acestui sprijin”, declară Cristian Ghinea, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene.
Ulterior, în proiectul de ordonanță de urgență, bugetul alocat a scăzut la 4 miliarde de lei, pentru ca în varianta finală să ajungă la 3,1 miliarde de lei. Cât despre beneficiari, în loc de 4,7 milioane de beneficiari au rămas în jur de 2,8 milioane, fără ca liderii coaliției să precizeze că ar fi renunțat la vreuna din categoriile de beneficiari enunțate inițial.
„O mare problemă este și de unde iau banii pentru aceste vouchere. Îi vor lua de la bugetul de stat, plus, speră ei, din fondurile europene din actualul program operațional POAD – dar, aici trebuie ok de la Comisia Europeană – și din viitoarele programe operaționale 2021-2027, mai exact din POIDS – dar, acesta nu este încă aprobat. Deci, momentan, nu există niciun singur cent. Iar programul durează doar în perioada iunie – decembrie 2022, deci este nevoie de bani acum, cât mai repede”, mai precizează Cristian Ghinea.