Uzbekistanul a aprobat un ambasador afgan, o victorie diplomatică pentru guvernul taliban

Uzbekistanul a aprobat un ambasador afgan, a anunţat joi Ministerul afgan de Externe, cea mai recentă victorie diplomatică a guvernului taliban, care încearcă să scape de izolarea pe plan internaţional de la revenirea sa la putere în 2021, relatează AFP, arată Agerpres.

La trei ani de la prăbuşirea coaliţiei occidentale la Kabul, noul ambasador al Afganistanului la Taşkent este al treilea reprezentant diplomatic numit în străinătate, alături de cei din China şi Emiratele Arabe Unite.

Cu toate acestea, nicio ţară nu a recunoscut oficial guvernul taliban după ce acesta a impus o aplicare ultra-riguroasă a legii islamice de la revenirea sa la putere în 2021.

Pe de altă parte, Ministerul afgan al Minelor şi Petrolului a semnat, tot joi, un acord pe zece ani, în valoare de un miliard de dolari, cu o companie din Uzbekistan pentru explorarea şi exploatarea unui zăcământ de gaze naturale din nordul Afganistanului.

Reprezentantul pentru Afganistan în Uzbekistan va fi Abdul Ghafar Bahr, care a deţinut funcţii judiciare în provincia Kandahar (sud) şi la Kabul.

În cadrul unei ceremonii în cadrul căreia Abdul Ghafar Bahr şi-a prezentat acreditările, el „a descris îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale (între cele două ţări) drept o fază esenţială, în speranţa unor noi progrese”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului afgan de Externe, Abdul Qahar Balkhi, pe reţeaua X.

Uzbekistanul şi Afganistanul „împart o istorie şi interese comune care servesc ca un impuls pentru dezvoltarea legăturilor de cooperare în toate domeniile”, a dat asigurări, la rândul său, ministrul uzbec de externe, Bahtiyor Saidov, pe aceeaşi reţea socială.

Această numire este cea mai recentă dintr-o serie de victorii diplomatice pentru guvernul taliban, care a participat în această vară, pentru prima dată, la discuţii sub auspiciile ONU, şi şi-a exprimat în septembrie dorinţa de a se apropia de blocul BRICS, înainte de summitul grupului găzduit de Rusia în perioada 22-24 octombrie, constituit iniţial din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, cărora li s-au alăturat anul acesta alte patru ţări – Etiopia, Iran, Egipt şi Emiratele Arabe Unite.

Afganistanul, deşi aflat în continuare sub sancţiuni economice şi financiare occidentale, încearcă în prezent să relanseze proiecte ambiţioase în domeniile energiei, minelor şi infrastructurii, care au fost paralizate de războaiele din ţară.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare