Autorităţile din Shanghai, principalul centru financiar al Chinei, au acţionat cu rapiditate pentru a opri răspândirea pandemiei de COVID-19 în contextul unui val tot mai mare de cazuri asimptomatice cu transmitere comunitară, prin testarea a zeci de mii de persoane, amânarea a zeci de concerte şi expoziţii şi închiderea unor spaţii publice, informează Reuters, spune Agerpres.
În Shanghai au fost confirmate 62 de cazuri asimptomatice de COVID-19 cu transmitere comunitară marţi, a şaptea zi consecutivă marcată de creşterea numărului de cazuri de acest tip, potrivit datelor oficiale publicate miercuri. Totodată, acesta este cel mai ridicat bilanţ zilnic anunţat de Shanghai după ce China a început la sfârşitul lunii martie 2020 să raporteze separat infecţiile asimptomatice în rândul cazurilor confirmate.
Metropola chineză, cu o populaţie de 24,9 milioane de locuitori, a raportat marţi şi trei cazuri simptomatice de COVID-19 cu transmitere comunitară.
Din totalul celor 65 de cazuri anunţate, aproape toate – 64 – au fost detectate la persoane care se aflau deja în carantină după ce au avut contacte directe cu localnici infectaţi cu noul coronavirus.
Cel mai recent focar epidemiologic din Shanghai este destul de redus în raport cu cele constatate în multe oraşe mari din străinătate, iar autorităţile chineze nu au impus deocamdată restricţii de călătorie sau lockdown-uri.
Multe oraşe chineze, inclusiv Shanghai, au detectat cazuri cu varianta Omicron în rândul infecţiilor locale, însă numărul total al acestora la nivel naţional nu a fost deocamdată făcut public.
Deşi China nu a dat semnale că ar dori să renunţe la politica sa de „zero COVID”, concepută pentru a ţine sub control focarele epidemiologice imediat după apariţia acestora, autorităţile centrale de la Beijing le-au transmis guvernelor locale din întreaga ţară să minimalizeze impactul măsurilor antiepidemice asupra vieţii de zi cu zi a rezidenţilor chinezi.
Însă un anumit grad de nemulţumire a fost totuşi resimţit în Shanghai după apariţia celui mai recent val de îmbolnăviri la începutul lunii martie.
Zeci de ansambluri de locuinţe şi de birouri din acest oraş au raportat cazuri confirmate de COVID-19, iar persoanele care au intrat în contact direct cu rezidenţii infectaţi au fost izolate şi nevoite să se plaseze în carantină pentru 14 zile.
Multe evenimente de agrement, precum concerte şi expoziţii, precum şi sesiunile de meditaţii şcolare au fost amânate sau anulate. Chiar şi grupurile de dans compuse din pensionari, o prezenţă familiară în parcurile din Shanghai, au fost somate să renunţe la reuniuni.
Mai multe spectacole programate la Centrul pentru Arte Dramatice din Shanghai au fost anulate.
Incluzând infecţiile din Shanghai, China continentală a raportat 233 de cazuri locale cu simptome confirmate şi 322 de cazuri asimptomatice în data de 8 martie.
Cazurile cu transmitere locală au fost detectate în peste 40 de oraşe, marcând o răspândire virală care ar putea să afecteze speranţele legate de redresarea economică a unor sectoare precum comerţul cu amănuntul, transportul aerian şi turismul, au avertizat mai mulţi analişti.
China a raportat marţi şi 104 de infecţii simptomatice şi 77 de cazuri asimptomatice în rândul turiştilor sosiţi din afara regiunilor sale continentale.
Nu au fost raportate decese noi, iar bilanţul victimelor a rămas neschimbat la 4.636.
Până pe 8 martie, China continentală a raportat 111.857 de cazuri cu simptome confirmate de la începutul pandemiei, un număr care include atât infecţiile locale, cât şi cele importate.
sursa: AGERPRES