sâmbătă, iunie 25, 2022

Variola maimuței: Ministerul Sănătății anunță că va achiziționa vaccin, pentru a avea un stoc de siguranță

Autoritățile române se pregătesc pentru eventualitatea în care vor apărea și la noi îmbolnăviri cu variola maimuței. Potrivit Ministrului Sănătății, va fi achiziționată o cantitate mică de vaccin împotriva variolei pentru a avea un stoc de siguranță. 

Virusul nu se transmite la fel de repede ca în cazul coronavirusului, a explicat Alexandru Rafila, într-o intervenție la Digi 24.

„Vom tatona opțiunile pentru a avea o cantitate mică de vaccin care să fie eventual administrabil contacților unei persoane care este diagnosticată cu această boală. Discutăm de ccâteva sute de doze probabil, maxim 1.000 de doze care să fie la dispoziția autorităților române. Sunt cantități mici pentru că și numărul de cazuri este mic”, a spus ministrul.

România nu a înregistrat nici măcar vreo suspiciune de îmbolnăvire, a precizat Ministerul Sănătăţii, reacționând la un zvon răspândit pe internet.

În realitate, era vorba de un caz de varicelă la Rădăuți, în Suceava.

Imunitatea împotriva acestei boli este foarte scăzută în rândul populaţiei de sub 50 sau 40 de ani, care nu a fost vaccinată împotriva variolei obişnuite.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că vor urma și alte contaminări. Potrivit OMS, „datele disponibile sugerează că transmiterea de la om la om se produce prin contact fizic direct”.

Endemică în Africa, variola maimuței se manifestă prin febră însoţită imediat de erupţii cutanate, mai ales în zona feţei. Boala are, de obicei, forme uşoare şi, în majoritate, pacienții se recuperează în câteva săptămâni.

Sursa: Europa FM

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner