Varșovia confirmă: Racheta care a omorât doi civili anul trecut era ucraineană, şi nu rusă

Racheta care în noiembrie 2022 a omorât doi civili în satul polonez Przewodow, în apropiere de graniţa cu Ucraina, era ucraineană, şi nu rusă, a confirmat joi ministrul polonez al Justiţiei, Zbigniew Ziobro, potrivit AFP.

Explozia nefericită de la o instalaţie de uscare a cerealelor, lângă o şcoală, la aproximativ şase kilometri de graniţa cu Ucraina, a avut loc într-un moment în care Rusia efectua lovituri masive asupra infrastructurii civile ucrainene din întreaga ţară.

„Ancheta efectuată de procurorii polonezi a condus la opinia fără echivoc că această rachetă era ucraineană”, a declarat joi Zbigniew Ziobro, care deţine şi funcţia de procuror general al Poloniei.

„Având în vedere de unde a fost trasă şi de către ce unitate militară, a fost o rachetă ucraineană”, a spus el, indicând în acelaşi timp că a fost un proiectil „de fabricaţie sovietică, rusă”.

Ziobro şi-a exprimat regretul, în acelaşi timp, că „de luni de zile nu a avut nicio cooperare în această chestiune” cu Kievul.

Căderea rachetei asupra satului polonez a stârnit temeri pentru un moment că NATO va fi atrasă în conflict şi că va exista o escaladare majoră a războiului din Ucraina, deoarece Polonia este protejată de un angajament de apărare colectivă al Alianţei Nord-Atlantice.

După o perioadă de întrebări privind originea şi riscurile escaladării, Varşovia a considerat în cele din urmă atunci „foarte probabil” că a fost un „accident nefericit” al unui proiectil ucrainean.

Ziobro nu a menţionat niciun vinovat pentru incident.

Pe de altă parte, partidul polonez de extremă dreapta Konfederacja, anti-european şi anti-ucrainean, a cerut plata unor „despăgubiri” de către Kiev, cu două săptămâni înainte de alegerile generale din Polonia, unde această grupare poate conta pe sprijinul a aproximativ 10% din electorat.

Sursa: AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare