Vasile Bănescu îl face „barbar clerical” pe părintele Nicolae Tănase de la Valea Plopului

Vasile Bănescu a scris despre părintele Nicolae Tănase că a dat dovadă de „gândire barbar clericalizată”, după ce preotul de la Valea Plopului a făcut o declarație controversată, scrie r3media.ro.

Bănescu a scris, în nume personal, pe facebook că părintele Tănase ar fi afirmat că „ispita nu e doar un substantiv feminin, ea este femeia sau feminitatea însăși. Aprioric vinovată înaintea bărbatului și bărbăției”.

În realitate, părintele Tănase a vorbit despre conjunctura care dă naștere la agresiunea sexuală asupra femeilor.

„Fetele frumoase atrag băieţi şi, pe urmă, băieţii intră în puşcărie că au tras de fete. Vor fi condamnaţi şi vor face puşcărie, dar fetele nu sunt chiar nevinovate. Trebuie luate şi ele la judecată. Dacă el face şase ani de puşcărie, să facă şi ea trei, patru luni. De ce? Păi, ăsta nu s-a agăţat aşa, oricum, de ea, s-a agăţat pentru că i-a sărit în ochi într-un chip special. De aceea, creştinele noastre cândva aveau comportamentul lor, erau foarte atractive, aveau un anumit comportament în mers, în gândire, în privire”, a afirmat preotul Nicolae Tănase.

Ulterior, într-o declarație, părintele a detaliat:

„Ca răspuns la întrebarea ce mi s-a pus în cadrul Conferinței susținute, mi-am exprimat părerea că ar trebui condamnarea violatorului să se facă ținând cont și de conjunctura în care s-a petrecut agresiunea sexuală și dacă persoana agresată a contribuit la derapajul celui in cauză, respectiv printr-o îmbrăcăminte indecentă… provocatoare…gesturi… etc…
Drept pentru care ar trebui să se cerceteze legislațiile occidentale care au prevăzute pedepse pentru cazurile de agresiune sexuală și să avem și noi în legislația noastră specificată conjunctura în care s-a produs agresiunea, nu pentru a diminua pedeapsa violatorului, ci pentru a preveni o asemenea nenorocire (pentru că violul este un dezastru sufletesc, psihic și trupesc…)

În acest sens, instanța ar trebui să ceară analiza unei comisii interdisciplinare privitoare la rolul victimei în viol pentru că scopul nu este ca violatorul să facă ani de detenție, ci să nu se ajungă la o asemenea situație.

Și decurge firesc și pedeapsa instanței dacă va găsi și vinovăția victimei.
Conferințele mele susținute în Penitenciare, dar mai ales preoții de Penitenciar pot da mărturie despre zbuciumul celor care au ajuns la viol si apoi condamnați.
Îmi pare rău că se crede că apăr violatorii. Dimpotrivă!….

Așa am susținut și așa susțin despre moralitate, inclusiv în vestimentație…. gesturi… etc… și asupra consecințelor dezastruoase ulterioare.

Scoaterea din context a răspunsului meu poate lăsa loc la orice fel de interpretare. Și în acest caz … e de folos.

Pentru mine presa este cea care informează, dă naștere la comentarii și determină exprimarea de opinii.

Sper să se găsească un parlamentar să umble printr-un proiect de Lege la aspectele morale ale protecției prin Lege.
Și dacă s-a făcut caz de opinia mea… e semn bun!… ”, a reacționat pr. Tănase.

Preotul Nicolae Tănase, de la Valea Plopului, este cunoscut în întreaga țară pentru miile de copii abandonați pe care i-a crescut în adăposturile pe care le-a construit.

Pe lângă copii, părintele Tănase a îngrijit și sute de femei abandonate de familie pentru că erau însărcinate.

Activitatea părintelui Tănase a fost recunoscută și apreciată la cel mai înalt nivel al Patriarhiei Române: preotul a fost decorat de PF Daniel, cu „Ordinul Sfântul Ioan Gură de Aur”.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare