Ministrul Apărării, Vasile Dîncu s-a aflat la Cluj, la organizația Partidului Social Democrat Cluj, într-un moment special: primirea în rândurile organizației a peste 500 de noi membri.
”Reîntâlnirea cu politica proiectului. Duminică m-am reîntâlnit, după ceva vreme, cu organizația Partidului Social Democrat Cluj, într-un moment special: primirea în rândurile organizației a peste 500 de noi membri. Organizația noastră de la Cluj a fost, de-a lungul timpului, teatrul unor experimente nereușite de revigorare și are conduceri interimare de vreo șapte ani, dacă nu mă înșel”, a scris Dîncu.
El arată că Lupte interne și absurde competiții pentru controlul organizației și o coordonare fără efect au fost, aici, la ordinea zilei.
”În plus, pierderea unor primari care au migrat spre zona din care vin banii a dus la o pierdere de motivație, voturi și imagine. Dar, în ultimele luni, peste 500 de oameni au intrat în rândurile organizației social-democrate, iar printre ei se regăsesc deopotrivă tineri abia ieșiți de pe băncile școlii, dar și oameni cu solidă experiență atât de viață, dar și profesională”, spune ministrul.
Știu că nu este o veste bună pentru unii, poate ca nici nu este o veste care, în sine, să reprezinte vreo garanție a succesului electoral. Dar politica se schimbă doar schimbând oamenii, doar educând, motivând sau chiar schimbând compoziția activului de partid, adică raportul dintre blazați și optimiști, mai arată el.
Am ascultat motivațiile unor tineri profesori, medici, sportivi sau antreprenori care au povestit de ce au ales să se implice în politică. Nu am auzit clișee și formule prestabilite, ci motivații ale unor demersuri personale, subiectiv: ”𝑣𝑟𝑒𝑎𝑢 𝑠𝑎̆ 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑖𝑛𝑢𝑖 𝑜 𝑡𝑟𝑎𝑑𝑖𝑡̦𝑖𝑒 𝑑𝑒 𝑓𝑎𝑚𝑖𝑙𝑖𝑒”, ”𝑎𝑠̦ 𝑣𝑟𝑒𝑎 𝑠𝑎̆ 𝑠𝑒 𝑠𝑐ℎ𝑖𝑚𝑏e 𝑙𝑢𝑐𝑟𝑢𝑟𝑖𝑙𝑒 𝑖̂𝑛 𝑜𝑟𝑎𝑠̦𝑢𝑙 𝑚𝑒𝑢”, ”𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑚𝑎𝑟𝑐𝑎𝑡 𝑑𝑒 𝑖𝑛𝑒𝑔𝑎𝑙𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝑑𝑒 𝑠̦𝑎𝑛𝑠𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒-𝑖 𝑎𝑓𝑒𝑐𝑡𝑒𝑎𝑧𝑎̆ 𝑝𝑒 𝑢𝑛𝑖𝑖 𝑑𝑖𝑛𝑡𝑟𝑒 𝑠𝑒𝑚𝑒𝑛𝑖𝑖 𝑛𝑜𝑠̦𝑡𝑟𝑖”, ”𝑣𝑟𝑒𝑎𝑢 𝑠𝑎̆ 𝑓𝑎𝑐 𝑐𝑒𝑣𝑎 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑠𝑐ℎ𝑖𝑚𝑏𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑡𝑟𝑒𝑛𝑑𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑑𝑒 𝑝𝑒𝑠𝑖𝑚𝑖𝑠𝑚 𝑠𝑜𝑐𝑖𝑎𝑙”, ”𝑐𝑟𝑒𝑑 𝑐𝑎̆ 𝑙𝑢𝑐𝑟𝑢𝑟𝑖𝑙𝑒 𝑚𝑒𝑟𝑔 𝑖̂𝑛𝑡𝑟-𝑜 𝑑𝑖𝑟𝑒𝑐𝑡̦𝑖𝑒 𝑔𝑟𝑒𝑠̦𝑖𝑡𝑎̆ 𝑖̂𝑛 𝑒𝑑𝑢𝑐𝑎𝑡̦𝑖𝑎 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑝𝑟𝑜𝑓𝑒𝑠𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙𝑖𝑧𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑡𝑖𝑛𝑒𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟”. A fost emoționant și provocator și pentru mine. Am încredere că toți cei care au venit alături de noi vor reuși să facă politică într-un alt mod, pentru că în România avem acum nevoie de o nouă politică: o politică a experienței, îndreptată spre viitor, o politică în care doar interesul cetățeanului și binele public să conteze, afirmă Dîncu.
”M-am angajat alături de ei toți, de cei noi și de cei mai vechi, să trecem la gândirea unui nou proiect de comunitate; în special pentru comunitățile clujene, iar, dacă acesta se va putea extinde, și pentru comunitățile ardelene. Avem în vedere un nou proiect pornind de la orizontul de așteptare a beneficiarilor viitorului comunității noastre: tinerii. Vom porni de la marile disfuncționalități structurale al Clujului, trecând prin posibilitățile reale de smart city și ajungând la dimensiunea umană a conviețuirii: comuniunea într-un oraș în care oamenii se întâlnesc în mod real, fără să se izoleze în comunități virtuale. Ne dorim, însă, mai presus de toate, un oraș al oamenilor, nu doar al antreprenoriatului sau al marilor festivaluri”, mai spune el.
Aceasta este dorința sinceră și curată a celor care au venit în rândul PSD Cluj și pe care i-am întâlnit, duminică, iar această motivație poate deveni un motor al schimbării.
Acum ideea politică se poate uni cu marea energie care vine dinspre societatea civilă din comunitățile clujene.
Revenirea la o politică de creație și idei, cred eu, este o cale de urmat pentru toți care au intrat în marea familie a social-democrației cu sufletul deschis. Mă bucur că organizația Cluj își găsește singură ritmul și proiectul. Mult succes, dragi prieteni!, spune ministrul în final.