Vaslui: Un consilier judeţean le cere primarilor să nu accepte creşterea preţului apei

Consilierul judeţean Marius Arcăleanu, exclus recent din PNL în urma unei decizii a Colegiului Director Judeţean al partidului, le-a cerut, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, primarilor din judeţ membri ai Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Apă şi Canalizare (ADI-APC) să nu voteze majorarea preţului la apă.

Solicitarea vine după ce în într-o şedinţă a Consiliului Judeţean Vaslui, preşedintele instituţiei, Dumitru Buzatu, a fost împuternicit să voteze în adunarea generală a asociaţiei majorarea preţului apei de la 6,06 lei pe metrul cub, la 7,5 lei pe metrul cub, lucru care, potrivit lui Arcăleanu, ar face din Vaslui judeţul cu cel mai mare preţ din ţară pentru apa potabilă.

‘Fac un apel către toţi primarii care au drept de vot în adunarea ADI-APC să nu voteze mărirea preţului apei în judeţul Vaslui. Această măsură ar creşte şi mai mult cheltuielile lunare ale vasluienilor. Trecem deja printr-o criză energetică, oamenii au deja suficiente probleme. De ce în Vaslui trebuie să avem cel mai mare preţ la apă? Aquavas este în această situaţie de a oferi servicii slabe pentru un preţ uriaş din cauza unui management dezastruos. În timp ce muncitorii, maiştrii, inginerii şi alţi salariaţi direct productivi care muncesc din greu la Aquavas au nişte salarii de mizerie, directorii acestei societăţi încasează salarii de sute de milioane de lei. (…) Ar trebui ca aceşti directori să vină în faţa noastră şi să ne răspundă la întrebări. Să se spună de ce apa în Vaslui este mai scumpă decât în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi sau Timişoara? De ce creşterea preţurilor la energie afectează mai mult apa din Vaslui decât cea din orice alt oraş’, a afirmat transmis Marius Arcăleanu.

Consilierul judeţean a menţionat că la problema preţului mare pentru apă se adaugă aceea că vasluienii plătesc mai mult decât consumă din cauza unor deficienţe privind modul de contorizare. Arcăleanu a atras atenţia cu privire la faptul că în multe blocuri conductele din subsoluri sunt vechi, existând pierderi între contorul de branşament şi apartament, iar multe apometre sunt vechi şi nu au fost verificate periodic şi a propus ca soluţie pentru îmbunătăţirea activităţii Aquavas montarea de apometre cu citire de la distanţă. De asemenea, el a subliniat că în continuare există în judeţ conducte din azbociment, material cancerigen, aspect care se răsfrânge asupra calităţii apei.

La începutul lunii martie, consilierii judeţeni au votat în majoritate pentru mandatarea şeful instituţiei de a vota în numele şi pe seama judeţului Vaslui pentru aprobarea modificării preţului şi tarifului aferente serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare – epurare, în sensul creşeterii acestor preţuri. Proiectul a fost adoptat, după ce hotărârea a fost votată de consilierii judeţeni PSD şi PRO România şi de consilierii PNL, cu excepţia lui Marius Arcăleanu, care a votat împotrivă, iar aleşii USR şi cei ai ALDE s-au abţinut de la vot.

Referitor la faptul că membrii PNL din Consiliul Judeţean au votat pentru majorarea preţului la apă, Marius Arcăleanu a apreciat că aceştia ‘nu sunt suficient informaţi’.

În respectiva şedinţă, preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, a precizat că reglementarea furnizării apei este foarte strictă, iar majorarea preţului pentru acest serviciu nu se poate face decât în urma unei analize complexe, obţinerea acordului privind creşterea preţului de către Autoritatea de Reglementare fiind un procedeu laborios, susţinut de motivaţii bine întemeiate. Buzatu a subliniat că o majorare a preţului la apă este necesară pentru ca operatorul să poată fi menţinut în activitate în condiţiile în care pe piaţa furnizorilor de apă au intervenit nişte schimbări majore, iar numărul consumatorilor a scăzut în ultima perioadă. AGERPRES / (AS – autor: Loredana Ciobanu, editor: Marius Frăţilă)

Sursa: PRESSONLINE

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare