După victoria lui Donald Trump asupra lui Kamala Harris miercuri, 6 noiembrie, multe vedete și-au destăinuit anxietățile și dezamăgirile pe rețelele de socializare, scrie Le Figaro, conform mariustuca.ro.
Sprijinul lui Beyoncé sau chiar al lui Taylor Swift nu i-au permis Kamalei Harris să-l învingă pe Donald Trump, ales încă o dată președinte al Statelor Unite. O tradiție democrată, această avalanșă de staruri și-a arătat limitele.
Nici George Clooney, nici Jennifer Lopez, nici Lady Gaga, toți de partea lui Kamala Harris, nu au reușit să îi aducă victoria Kamalei Harris. „Nu pentru aceste alegeri, asta e clar!”, notează Laurence Maslon, profesor de artă la Universitatea din New York. „ Oamenii își dau seama probabil că Beyoncé și George Clooney nu trebuie să-și facă griji cu privire la prețul gazelor sau al ouălor”, a spus el pentru AFP.
În Statele Unite, mai mult decât în majoritatea altor țări, amestecul dintre vedete și personalități politice a fost bine stabilit încă de pe vremea când Frank Sinatra și-a reunit grupul Rat Pack pentru a-l susține pe John F. Kennedy în 1960. Anul acesta, strângerile de fonduri la Hollywood au adunat de milioane de dolari pentru a finanța campania lui Kamala Harris, care a doborât toate recordurile.
Dar această strategie „nu va fi niciodată impulsul pe care toată lumea îl așteaptă”, notează AFP Margaretha Bentley, profesor la Arizona State University, care predă un curs de afaceri publice dedicat lui Taylor Swift. Pentru cercetător, eșecul democraților ar trebui să-i conducă la „o autoanaliză profundă” pentru a vedea „ce ar fi putut avea mai mult succes, inclusiv în ceea ce privește sprijinul celebrităților.
Autor al unei cărți despre implicarea politică a vedetelor, Mark Harvey consideră, de asemenea, că nimeni „nu ar trebui să fie extrem de surprins”. „Ideea că vedetele pot influența oamenii în votul lor pentru candidați nu este susținută cu adevărat de date științifice” , amintește el pentru AFP. Potrivit acestuia, impactul lor se limitează la domeniile în care aceste vedete au experiență sau expertiză reală.
„Valoarea și impactul aprobărilor pentru candidați de către celebrități” sunt într-adevăr subiect de „dezbatere”, a declarat pentru AFP Ashley Spillane, șeful unei firme de consultanță specializată în special pe influența vedetelor asupra societății. Potrivit acesteia, există „dovezi puternice că celebritățile au un impact real asupra promovării angajamentului civic non-partizan în general”, cum ar fi apelul la vot al lui Taylor Swift, care a determinat 400.000 de oameni să se prezinte pe un site de înregistrare a alegătorilor.
În ciuda înfrângerii lui Kamala Harris, Hollywoodul nu a tăcut.
Actrița premiată cu Oscar Jamie Lee Curtis sau actorul John Cusack îl denunță deja pe Donald Trump drept „fascist cu putere absolută”: „Mulți, grupurile minoritare și tinerii se vor teme. Oamenii homosexuali și trans se vor teme mai mult. Stim că multor femei le va fi greu acum să obțină asistența de sănătate reproductivă de care au nevoie și de care merită. Pentru toți acești oameni vor fi cei care te vor ajuta inclusiv eu”, a scris Jamie Lee Curtis pe Instagram.
Christina Applegate, vedeta serialului Familia Bundy a scris și ea pe X cerând fanilor să nu o mai urmărească „daca au votat împotriva drepturilor femeilor”: „De ce? Dați-mi motivele voastre de ce????? Copilul meu plânge pentru că i-ar putea fi luate drepturile ca femeie. De ce? Și dacă nu sunteți de acord, vă rog să nu mă urmăriți”, a scris ea pe X înainte de a își cere scuze
Romancierul Stephen King, la rândul său, a folosit o metaforă pentru a denunța realegerea lui Donald Trump: „Există adesea o pancartă în magazinele care vând obiecte frumoase și fragile: „dacă o spargi, oplătești”. Același lucru se poate spune despre democrație”
Rapperul Cardi B a publicat pe Instagram un videoclip cu ea urmărind rezultatele alegerilor, exclamând: „Vă urăsc atât de mult pe toți”.