Agenția de rating Standard&Poor’s a revizuit perspectiva ratingului României de la stabilă la negativă, menținând actualele ratinguri – BBB-/A-3, a informat miercuri RFI.
- Decizia Standard&Poor’s înseamnă că România se va împrumuta mai scump de pe piețele externe.
Agenția avertizează că ratingul ar putea fi redus în următoarele 24 de luni.
Standard&Poor’s invocă cheltuielile fostei guvernări, care au determinat actuala Putere să revizuiască țintele fiscale pentru 2019 și 2020, pe fondul încetinirii economiei.
Creșterile de salarii și pensii vor suplimenta deficitul de cont curent deja substanțial, notează agenția.
Guvernul a majorat țintele de deficit bugetar pentru 2019 și 2020 la 4,3%, respectiv 3,6% din PIB, potrivit sursei citate.
Explicaţii de la Guvern
Ionel Dancă, purtător de cuvânt al Guvernului, a declarat miercuri că în ceea ce priveşte perspectiva Standard&Poor’s, în primul rând vorbim despre păstrarea ratingului României, nu despre o deteriorare a ratingului.
„Ceea ce au comunicat analiştii SNP face referire la perspectiva pentru perioada următoare, perspectivă negativă, de la stabil la negativ, ca urmare a situaţiei din finanţele publice, a situaţiei României în ceea ce priveşte finanţele publice, situaţie care evident nu este în zona de responsabilitate a actualului guvern şi pentru care trebuie să răspundă cei care au guvernat şi care au produs aceste dezechilibre. Dar în acelaşi timp aş vrea să vă atrag atenţia că în analiza analiştilor de la Standard&Poor’s este notat faptul că în acest an, pe final de an, au fost anunţate măsuri de consolidare fiscală şi bugetară pentru anul următor care măsuri dau, să spunem, încredere investitorilor pe perspectiva României se poate îmbunătăţi”, a susţinut Dancă.
El a adăugat că în momentul de faţă nu avem o deteriorare a raitingului.
„Ionel Dancă: Este o schimbare de perspectivă, este o schimbare de perspectivă a raitingului şi în acelaşi timp au fost observate de către analiştii financiari de la agenţia Standard&Poor’s măsurile actualului guvern în vederea consolidării fiscale şi bugetare. Noi avem încredere că aceste măsuri vor avea rezultatul dorit de recâştigare a încrederii investitorilor şi pieţelor financiare în politica bugetară a actualului guvern”, a spus Dancă.