Vești teribile de la ministrul sănătății: 200.000 de români, așteptați să se întoarcă de Paște; România se apropie de scenariul 4

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, într-un interviu pentru Digi24, că România se aproape de scenariul 4 elaborat de autorități pentru epidemia de coronavirus și că va urma o nouă ordonanță militară pentru implementarea noilor măsuri.

El spune că vârful epidemiei din România ar fi așteptat în a doua jumătate a lunii aprilie, când am putea vedea diagnosticate oficial cu Covid-19 în jur de 10.000 de persoane sau chiar mai mult. Ar mai putea fi un vârf epidemic și la toamnă, dar probabil mai atenuat.

Dacă avem un vârf lin, atunci avem şi o cădere mai lină, cu posibilitatea unui vârf mai mic în toamnă, dar deja suntem imunizaţi ca şi indivizi şi atunci el va fi un vârf foarte mic, având în vedere că poate în şase luni vom avea şi acel vaccin. Dacă avem un vârf foarte ascuţit, atunci vom avea şi efecte nefaste, cu cazuri critice şi cu destul de multe decese. Există o patogenitate crescută a acestui virus”, spune, pe de altă parte, ministrul sănătății pe baza datelor din Italia, Spania, Israel, dar și a evoluțiilor din țara noastră„, a declarat Tătaru, potrivit digi24.ro.

Ministrul a afirmat că, pe de altă parte, creșterea bilanțului epidemiei de coronavirus din România în următoarea perioadă ar putea fi determinată și de faptul că până acum s-au întors din străinătate în țară peste 200.000 de români, dar până de Paște sunt așteptați să sosească încă pe atât.

Sunt niște oameni care au venit de frică, dar ajunși aici bravează. Sunt niște oameni care au fugit de moarte, dar pot aduce moartea la noi. Dacă nu-și respectă propria imagine sau propriul corp, să aibă un respect pentru bătrânii, pentru copiii și pentru toți cei din jurul lor”, a declarat Nelu Tătaru.

El estimează că aproximativ 10-20% dintre românii care au venit în ţară în ultimul timp ar fi putut fi infectaţi, fără a prezenta simptome, şi ar fi putut transmite boala. „De pildă, la Suceava, considerată zona cea mai afectată din România, ar putea exista până la 1.000 de bolnavi asimptomatici „care pot fi foarte buni transmiţători” ai bolii, a spus Nelu Tătaru.

medic
Foto: pexels

Ministrul a mai precizat că, în acest moment, 184 de cadre medicale sunt infectate. 

Scenariul 4 în care vom intra în curând (odată cu atingerea pragului de 2.000 de persoane bolnave) implică tratarea unor cazuri ușoare de boală la domiciliu, urmând ca doar cazurile moderat-severe să fie internate la boli infecțioase, iar cele critice la terapie intensivă.  Spitalele-suport, 36 la număr, vor primi şi ele pacienţi infectaţi, în cele 8000 de paturi pe care aceste spitale le însumează.

Ordonanța militară care este în pregătire va conține niște restricții pentru populație, nu neapărat mai mari, dar decisivă va fi ziua de duminică, pentru a vedea dacă aceste restricții vor rămâne la nivelul la care sunt acum sau vor fi accentuate. Totodată se va schimba și metodologia de testare. Nu vor mai fi testați doar cei din carantină sau contacții unor persoane infectate, ci toți cei care prezintă simptome și, desigur, personalul medical. Este luată în calcul și ideea ca personalul medical infectat, dar asimptomatic, să rămână în spital și să trateze în continuare bolnavii, a spus Nelu Tătaru. 

În ceea ce privește capacitatea de testare, în prezent aceasta este între 1500 şi 2000 de persoane pe zi, iar autorităţile fac demersuri pentru creşterea ei. „Sperăm să mergem spre 2000-2500 săptămâna viitoare” a spus ministrul. 

El a admis că se poate ajunge până la 4000 de persoane testate, dacă se recurge și la testele rapide, dar are unele reticențe față de acest tip de teste și amintit că Italia a renunţat la ele.Referitor la paturile de la terapie intensivă, Nelu Tătaru spune că în acest moment sunt 1.650 de paturi de ATI în cele șapte centre desemnate să se ocupe de Covid. Dar acestora li se pot adăuga şi cele din spitalele judeţene, astfel că „ne putem duce cu toate rezervele pe care le avem, spre 4000 de paturi. Aceste paturi nu sunt toate de terapie intensivă la un standard superior. Rămâne să le utilăm pe cele care nu le au cu ventilatoare şi monitoare de funcţii vitale” a completat ministrul Sănătăţii.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare