- În marja lucrărilor, Viceministrul s-a întâlnit cu Ministrul Economiei Ștefan-Radu Oprea și cu Consilierul de Stat al Prim-ministrului pentru Afaceri Economice Florin Spătaru.
În centrul discuțiilor s-au aflat relațiile economice și industriale dintre cele două țări, în special numeroasele companii italiene prezente în România. Au fost abordate și oportunități de colaborare în atingerea obiectivelor PNRR-ului, cu accent pe infrastructură, energie și noile tehnologii.
Cu cele două personalităţi ale Guvernului, Viceministrul Valentini a discutat și despre disponibilitatea Italiei de a participa la proiectele majore ale Inițiativei celor Trei Mări, asociate dublei tranziții digitale și ecologice și atenției îndreptate către noile modele de creștere durabilă, mai echitabile și mai eficiente.
- Printre temele de discuție s-a aflat și reconstrucția Ucrainei și sprijinul acordat Moldovei și Ucrainei pe calea aderării la Uniunea Europeană.
„Italia și România – a comentat Viceministrul – sunt legate prin relații economice și culturale importante, cu posibilități de dezvoltare ulterioară. Din întâlniri a reieșit dorința comună de a conlucra pentru a profita de oportunitățile de creștere, în special în sectoarele cele mai avansate, în perspectiva dublei tranziții ecologice și digitale. De asemenea, am reafirmat angajamentul nostru comun de a sprijini Ucraina și reconstrucția acesteia, la care țările noastre pot juca un rol esenţial”.
În discursul său la sesiunea cu tematica energetică a Forumului de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări, Viceministrul Valentini a subliniat valoarea strategică pe care a dobândit-o formatul în urma evoluțiilor geopolitice din zonă.
El a indicat necesitatea creării de parteneriate public-privat pentru atingerea obiectivelor Inițiativei și a reamintit oportunitatea creării de noi coridoare în regiunile Adriatică și danubiano-balcanică, de-a lungul unui traseu est-vest.
Viceministrul a motivat interesul Italiei pentru acest format în lumina angajamentului național pentru dezvoltarea regiunii și sprijinului pentru reconstrucția Ucrainei. În ceea ce privește tranziția ecologică, el a evocat conceptul de neutralitate tehnologică și importanța salvgardării lanțurilor de producție.
La finalul misiunii, Viceministrul s-a întâlnit la Reședința italiană cu reprezentanți ai antreprenorilor și ai comunității italiene din România, ilustrând obiectivele și rezultatele vizitei sale la București.
Cu participanții la întâlnire, Viceministrul a discutat despre provocările și oportunitățile pentru Italia și companiile sale care decurg din tranziția ecologică și dintr-o posibilă contribuție a Italiei la Inițiativa celor Trei Mări.