Vicepreşedinta aşa-numitului parlament de la Tiraspol neagă că Transnistria ar intenţiona să ceară alipirea la Rusia

Vicepreşedinta consiliului suprem nerecunoscut de la Tiraspol (parlamentul), Galina Antiufeeva, a negat că Transnistria va cere alipirea regiunii transnistrene la Federaţia Rusă la „congresul deputaţilor de toate nivelurile”, preconizat să aibă loc miercuri, calificându-i drept „provocatori” pe cei care au lansat un astfel de zvon, informează marţi portalul NewsMaker din Chişinău, arată Agerpres.

Este prima reacţie oficială din stânga Nistrului, după ce opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba a afirmat cu câteva zile în urmă că Transnistria se pregăteşte să ceară aderarea la Rusia, pe 28 februarie, şi că cererea va fi acceptată de preşedintele Vladimir Putin, fapt despre care ar urma să anunţe în discursul său despre starea naţiunii o zi mai târziu, la 29 februarie.

Antiufeeva a amintit că Transnistria a solicitat anexarea la Federaţia Rusă, în 2006, pe baza rezultatelor unui referendum în acest sens. „Astăzi, în condiţiile presiunii economice din partea Republicii Moldova, ale operaţiunii militare (în Ucraina) şi multor altor probleme, un astfel de apel ar fi nepotrivit”, a declarat Galina Antiufeeva, citată de presa locală, potrivit NewsMaker.

Responsabila de la Tiraspol a afirmat, în schimb, că aşa-numitul congres al deputaţilor ar putea lansa miercuri un apel către Rusia, UE şi nu doar, pentru a atrage atenţia asupra ”presiunii economice a Republicii Moldova împotriva Transnistriei”.

„Trebuie să construim relaţii paşnice şi să menţinem pacea pe pământul nostru pentru a asigura toate drepturile şi libertăţile cetăţenilor noştri. S-ar putea organiza un congres în acest sens pentru a atrage atenţia asupra acestui lucru, pentru a arăta că nu vom permite asemenea presiuni. Sunt sigură că vom fi auziţi şi că se vor lua măsuri”, a declarat Galina Antiufeeva pentru media locală.

Liderul de facto al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a convocat la 28 februarie congresul „deputaţilor de toate nivelurile” pentru a discuta despre consecinţele introducerii taxelor vamale de către Chişinău pentru companiile din regiunea transnistreană, ceea ce a dus – potrivit lui – la „înrăutăţirea” situaţiei socio-economice a locuitorilor din stânga Nistrului.

Într-o declaraţie publică, opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba a fost de părere că acesta a convocat congresul la ordinul Moscovei. Politicianul a spus că Tiraspolul va solicita, în cadrul congresului, anexarea regiunii la Federaţia Rusă.

Chişinăul a anunţat că urmăreşte „cu atenţie” situaţia din regiunea transnistreană şi a adăugat că, pe moment, „nu există temei” că situaţia din stânga Nistrului s-ar putea deteriora. Şi oficiali din Ucraina, inclusiv preşedintele Vladimir Zelenski, au declarat anterior că temerile opozantului transnistrean nu s-ar confirma.

Penultimul congres al „deputaţilor de la toate nivelurile” a avut în 2006, când delegaţii au decis aderarea Transnistriei la Rusia, în baza rezultatelor referendumului organizat în acelaşi an, în care peste 97% dintre transnistreni au votat pentru independenţa Transnistriei şi aderarea acesteia la Federaţia Rusă. Comunitatea internaţională nu a recunoscut rezultatele acestui referendum.

Întrucât cele anterioare s-au încheiat cu decizii importante, convocarea unui nou congres a stârnit îngrijorare şi a dat naştere mai multor zvonuri, notează NewsMaker, observând că mulţi experţi consideră scenariul descris de Ghenadie Ciorba puţin probabil şi practic imposibil.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare