Vicepresedintele PNL, deputatul Dan Vîlceanu, a participat la discuțiile cu delegația pe probleme financiare a Comisiei Europene, sosită la București. Comisia Europeană și-a exprimat îngrijorarea cu privire la depășirea de către România a țintei de deficit.
Deficitul mare a determinat Comisia Europeană să-și manifeste îngrijorarea și pentru anul 2018, după ce, anul acesta, pe execuția bugetară la 8 luni, deficitul este în jur de 0,8% din PIB, iar anul trecut, în aceeași perioadă era de 0,4 % din PIB iar România tot a depășit ținta de deficit impusă prin Tratatul de guvernanță fiscală, fapt ce a impus începerea procedurii de deviere semnificativă de către Comisie.
- Deputatul Dan Vîlceanu a precizat că ”cel mai probabil, și în acest an se va întâmpla la fel, pentru că deja se simte o presiune din partea autorităților publice locale, care nu mai au bani nici de salarii, presiune care va creşte din ce în ce mai mult pentru că au fost majorate salariile în acest sector”.
În cadrul întâlnirii, președintele PNL Gorj a mai spus că
”dincolo de problema deficitului și a cheltuielilor făcute ineficient, există măsuri care afectează foarte grav economia și mediul de afaceri : split TVA, plata contribuțiilor la nivelul minimului pe economie pentru contractele de muncă part-time sau obligarea companiilor să plătească 90% din profit către stat, chiar și în avans. Acest lucru duce la decapitalizarea companiilor și le privează de surse pentru investiții.”
De asemenea, deputatul liberal a atras atenția delegaților Comisiei Europene că inclusiv investițiile publice sunt la un nivel foarte scăzut, iar Fondul Suveran de Dezvoltare, pe care Guvernul vrea să-l înființeze, nu poate rezolva lipsa de apetență a Guvernului către investiții, iar acest lucru se vede, din faptul că România nu a atras fondurile europene care i-au fost puse la dispoziție, iar la ultima rectificare sumele prevăzute pentru cofinanțarea proiectelor cu bani europeni au fost redistribuite.
Președintele PNL Gorj, deputatul Dan Vîlceanu consideră că Tratatul de guvernanță fiscală, care obligă Guvernul să se încadreze în ținta de deficit de 3%, este un lucru bun pentru România, pentru că altfel, Guvernul s-ar fi împrumutat și ar fi cheltuit și mai mult pe promisiuni aberante.
ecopolitic.ro