Vicepreședintele PNL, Dan Vîlceanu prezintă situația CE Oltenia în contextul semnării acordului climatic de la Paris, care impune noi praguri de poluare

Vicepreședintele PNL, Dan Vîlceanu a transmis pe blogul său trei concluzii din răspunsul Ministerului Energiei, pe probleme ale Companiei Energetice Oltenia.În concret acesta analizează răspunsul venit la interpelarea ministrului energiei cu privire la situația CE Oltenia în contextul semnării acordului climatic de la Paris, care impune noi praguri de poluare.

Dan Vîlceanu: ”A venit răspunsul din care am extras următoarele informații, extrem de importante pentru salariații CE Oltenia:

  1. ce olteniaCE Oltenia a solicitat o derogare de la îndeplinirea normelor de poluare, până în 2024, termenul inițial fiind august 2021. CE Oltenia are două scenarii: primul în care trebuie să se conformeze până pe 17 august 2021 și al doilea, care înseamnă acceptarea derogării cu 3 ani.
  • Anticipez că nu se vor alinia solicitărilor nici în 2024 judecând după demersurile făcute până acum.
  1. CE Oltenia a lansat pe 10 martie 2018 o licitație privind realizarea unui studiu de fezabilitate privind furnizarea soluțiilor pentru toți poluanții (oxizi de azot, dioxid de sulf, pulberi în suspensie, mercur, monoxid de carbon, acid clorhidric, și acid fluorhidric). Abia după acest studiu de fezabilitate, CE Oltenia va contacta firme care să pună în aplicare măsurile tehnice. Alte luni pierdute!
  2. CE Oltenia a solicitat Ministerului Energiei să dispună Transelectrica o analiză a impactului asupra siguranței sistemului energetic național în cazul diminuării capacității CE Oltenia în următorii ani. Se preconizează că un grup va fi oprit pentru cel puțin 6 luni, prin rotație.

Cred că era treaba Guvernului să dispună această analiză și să notifice CEO cu nevoile sistemului, nu invers. CE Oltenia are de făcut o serie de lucrări și cum va fi asigurat acest deficit de energie este treaba altcuiva.

  • Răspunsul dvs demonstrează ceea ce știam și am mai spus: conducerea companiei nu a luat în serios problema, având probabil și promisiuni că va putea trage de timp, ceea ce și încearcă prin solicitarea unei derogări.

Directiva privind noile norme de mediu a fost publicată în 2017, iar CE Oltenia face demersurile pentru identificarea soluțiilor tehnice la aproape un an distanță. Tot CE Oltenia a susținut că sunt sute de instalații în UE care vor trebuie aduse la noile cerințe, astfel că firmele care pot face aceste lucrări vor fi extrem de ocupate. CE Oltenia nu știe acum nici ce intervenții trebuie să facă sau câți bani sunt necesari. Acest scenariu, că un grup va fi indisponibilizat pe o perioadă de 6 luni este poveste, cu legile achizițiilor publice din țara noastră!”

  • ”Cred că Directoratul CE Oltenia trebuie să renunțe să încerce să fenteze aplicarea acestei directive și să grăbească lucrurile, să stabilească rapid nevoile, să contracteze firme, etc. Nu poți obține o derogare fără să arăți că ai început demersurile, dar timpul este scurt! În plus, nu am înțeles din acest răspuns dacă Guvernul a sprijinit CEO în solicitarea acestei derogări.

Urmează o perioadă în care problemele vechi ale CEO, lăsate nerezolvate, se vor năpusti peste cele noi, și vom vedea atunci cât contează cărbunele pentru acest Guvern.” a concluzionat vicepreședintele PNL, Dan Vîlceanu pe blogul său.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare