Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a declarat, miercuri, că s-a decis un nou cadru în PE privind alegerile europarlamentare, el precizând că este foarte important să combată traseimul politic la nivel european, astfel că cei care au fost aleşi într-o familie politică europeană să nu mai poată să schimbe familia politică european, în timpul mandatului. El a mai spus că s-a decis ca listele electorale să fie coordonate între ele la nivel european, pentru a se evita votul multiplu, potrivit news.ro.
Victor Negrescu, europarlamentar PSD, a declarat în emisiunea România Politică, de la Prima News, că la nivelul Parlamentului European a fost decis un nou cadru de referinţă privind alegerile europarlamentare.
”Am solicitat ca partidele europene să vină cu candidaţi comuni, de asemenea am solicitat ca acei candidaţi să respecte anumite norme, să fie cetăţeni europeni, prezentarea candidaturilor din timp şi este foarte important să nu mai existe, să combatem traseimul politic la nivel european. Adică, acei europarlamentari care sunt aleşi într-o familie politică europeană şi decid să se mută în altă familie politică europeană, deşi au fost aleşi clar pe o listă de partid, acest lucru să nu mai poată fi posibil”, a explicat Negrescu.
Eurodeputatul PSD a precizat că este vorba de o ”recomandare care trebuie agreată şi de statele membre, ele fiind cele care aprobă forma finală a reglementărilor”.
”Noi putem face doar recomandări, la nivel european, pentru a combate acest traseism, de aceea am şi susţinut ferm acest principiu. Acum, statele membre pot să adopte fie măsuri naţionale, sau să aprobe propunerea PE. Noi am avut în fiecare mandat al PE persoane care au fost alese din partea României pe un grup parlamentar şi apoi l-au schimbat. Au fost persoane care au trecut de la stânga la extrema dreaptă, de la centru, la verzi, ceea ce nu este normal”, a afirmat Negrescu, adăugând că, ”dacă nu poţi să rămâi în partidul tău de la nivel naţională, măcar familia politică europeană să o respecţi”.
Victor Negrescu a mai spus că s-a setat şi ideea ca listele electorale să fie coordonate între ele la nivel european, să se combată astfel activ votul multiplu.
”Astăzi, baza de date din Belgia va fi corelată cu baza de date din Germania, astfel încât un cetăţean german care trăieşte în Belgia să nu voteze şi în Germania şi în Belgia”, a mai spus el, arătând că este o chestiune nouă în privinţa schimbului de date şi a coordonării şi reprezentanţii României deja au participat la mai multe grupuri de lucru cu celelalte state.