Europarlamentarul Victor Negrescu s-a aflat la Haga, pentru a discuta cu oficiali și reprezentanți de marcă ai societății civile din Regatul Țărilor de Jos despre aderarea României la Spațiul Schengen și protecția frontierelor externe ale Uniunii Europene, cooperarea în domeniul educației și viitorul Europei în contextul războiului din Ucraina.
„Cred că România trebuie să fie mai curajoasă în a solicita dreptul de a adera la Spațiul Schengen. Le-am spus foarte clar partenerilor noștri din Țările de Jos că acest obiectiv nu mai poate fi întârziat, că este nevoie să realizeze că lumea s-a schimbat după izbucnirea războiului din Ucraina și că viitorul comun în Uniunea Europeană înseamnă inclusiv respectarea acestui drept al cetățenilor români. Am apreciat dialogul constructiv și direct purtat pe acest subiect, dar și cele avute despre soarta refugiaților din Ucraina sau cele pe teme referitoare la educație și viitorul Europei, iar conferința pe care am susținut-o la biroul instituțiilor europene din Haga, cu zeci de reprezentanți din societatea civilă și mediul diplomatic, mi-a reconfirmat încrederea că România poate utiliza actualul context pentru a-și crește influența în Europa și pentru a oferi românilor șansa de a fructifica pe deplin apartenența țării noastre la Uniunea Europeană“, a declarat Victor Negrescu.
Printre întâlnirile avute la Haga de reprezentantul României în Parlamentul European se numără cele cu Marjan Hammersma, secretar general al Ministerului Educației Culturii și Științei, Kathalijne Buitenweg, consilier de stat și fost europarlamentar, Kati Piri, membru al Camerei Reprezentanților din Parlamentul Regatul Ţărilor de Jos și fost europarlamentar, respectiv cu Wepke Kingma, ambasadorul olandez la Conferința privind Viitorul Europei.
Întâlnirile organizate la Haga sunt parte din campania #RomâniiMerităÎnSchengen, lansată de eurodeputatul social democrat și PES activists România.
De altfel, Negrescu este recunoscut pentru acțiunile sale succesive realizate în plan european în favoarea aderării țării noastre la Spațiul Schengen, printre care se mai numără și petiția #RomâniaCereSchengen, semnată de zeci de mii de români și depusă la Parlamentul European.