Victor Negrescu: Sectorul cultural şi creativ are la dispoziţie peste 2,5 miliarde de euro prin programul Europa Creativă

Vicepreşedintele Comisiei pentru Educaţie şi Cultură din Parlamentul European, europarlamentarul Victor Negrescu, a susținut, marţi seară, în plenul legislativului european, că sectorul cultural şi creativ poate accesa peste 2,5 miliarde de euro prin Programul Europa Creativă.

„Programul Europa Creativă reprezintă instrumentul prin care este sprijinit sectorul cultural şi creativ la nivel european. Creşterea cu 37% a alocării financiare pentru acest program este un lucru bun. Cele 2,5 miliarde de euro îi vor ajuta pe cei afectaţi de pandemie, dar suma este încă insuficientă faţă de nevoile reale. Să nu uităm faptul că am solicitat dublarea sumelor şi am cerut alocarea a minim 2% din planurile de redresare pentru sectorul cultural şi creativ.

Acesta a menţionat faptul că prin amendamentele sale, Grupul S&D a reuşit să integreze o dimensiune socială în acest program, pentru ca persoanele cu dizabilităţi, proiectele care asigură incluziune şi persoanele dezavantajate să aibă acces la finanţare. De asemenea, europarlamentarul a precizat că au fost mărite finanţările pentru media, pentru micii operatori culturali şi organizatori de evenimente sau creatorii de conţinut muzical.

În a doua sa intervenţie din plen, Negrescu s-a referit la rezoluţia propusă de comisia sa privind rolul inteligenţei artificiale în educaţie, cultură şi sectorul audiovizual. Acesta a întărit faptul că este nevoie de stimularea acestor tehnologii, folosind exemplu unor companii româneşti în domeniu, dar şi de setarea unor reguli şi principii, inclusiv de natură etică.

„Noile tehnologii au un impact substanţial asupra educaţiei, culturii şi sectorului audiovizual. Parlamentul European solicită evaluarea rolului jucat de inteligenţa artificială, dezvoltarea oportunităţilor oferite de aceste tehnologii dar şi informarea şi protejarea adecvată a utilizatorilor. Noi suntem autorii acestei transformări digitale şi putem seta regulile şi principiile, inclusiv de natură etică, în baza cărora dezvoltăm aceste tehnologii, făcând procesul mai uman şi mai incluziv. Inteligenţa artificială nu poate să înlocuiască empatia profesorul, dar tehnologia poate ajuta la creşterea calităţii actului educaţional. Creativitate artistului nu trebuie să fie înlocuită de un algoritm, dar viitorii creatori de conţinut pot folosi tehnologia pentru a genera venituri mai mari” a declarat europarlamentarul Victor Negrescu.

Eurodeputatul consideră că dezvoltarea educaţiei şi a competenţelor privind inteligenţa artificială este esenţială, menţionând faptul că Europa poate fi un deschizător de drumuri în domeniul inteligenţei artificiale dar poate fi de asemenea un lider în materie de etică.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare