Doina Pană, fost ministru al Apelor, în 2014, când premier a fost Victor Ponta, a precizat într-o intervenție pentru B1 TV că nu avea cum să aibă loc devărsări controlate la Porțile de Fier, așa cum a susținut Ponta, în condițiile în care debitul Dunării s-a aflat în acea perioadă sub limita de pericol:
“Cu sârbii trebuia să existe un acord, pentru că Porțile de Fier înseamnă nu numai România, înseamnă și Serbia. Dar pe lângă asta, există o legăură cu țările din proximitate, inclusiv cu Ungaria, țări din amonte când e vorba de Dunăre, pentru că trebuie să urmărești ce debite are Dunărea când intră la tine în țară ca să știi cât poți controla sau nu.
La noi, în România, la intrarea în țară dacă Dunărea ajunge la 13.800 m3/s e obligatoriu să se deschidă Porțile de Fier și să se deverseze teoretic controlat, practic e un volum uriaș de apă, dar oricum fără să producă pagube extraordinare și să riște vieți omenești.
La noi nu a fost cazul, pentru că la noi maxim a fost 13.200 m3/s. Mai mult decât atât, nu știu din ce motive sârbii nu au luat măsuri de limitare, în sensul că pot face breșe în diguri și ca să deversezi controla, pe arături, pe câmpuri. Nu le-au făcut și au ajuns să rupă digul la Belgrad. Când s-a rupt digul la Belgrad, noi de la 13.200 m3/s am scăzut la 11.000, deci nu era niciun pericol, nu trebuiau deschise Porțile de Fier. Deci noi nu am deschis Porțile de Fier”.
Întrebată de ce crede că Victor Ponta a spus că a decis inundarea satelor românești pentru a salva capitala Serbiei, Doina Pană a precizat:
“Am o stimă deosebită pentru domnul Ponta. Cât a fost dumnealui premier, ne-a ținut spatele pe păduri pe toate măsurile pe care le-am luat, dar aici nu îl mai înțeleg! Dumnealui a făcut afirmația că a lua decizia peste structurile românești. Nu știu ce înseamnă peste structurile românești, că a dat ordin să se deschidă Porțile de Fier, dar părerea mea e că am fi aflat că s-au deschis Porțile de Fier. Am aflat astăzi, din ce a spus dumnealui.
În calitate de ministru al Apelor, nu fac parte din decizia de la situații de urgență. Acolo e Ministerul de Interne, Arafat…dar trebuie să știi ca ministru, mai ales că se monitorizează în permanență legat de debitele Dunării”.
Sursa: B1