VIDEO Ambasadorul Italiei: Mafia și-a extins afacerile criminale aproape peste tot; Am discutat cu ministru Predoiu despre modificarea legislației

În cadrul video-interviului pentru ecopolitic.ro, acordat de E.S. dl Alfredo Maria Durante Mangoni, Ambasador al Italiei în România, s-a făcut referire la extinderea mafiei la nivel global, și că este nevoie șe îmbunătățească uneltele pentru a combate această mafie care s-a dezvoltat la nivel global ”întrucât interesele economice ale mafiei se extind în mai multe regiuni, mai multe zone ale lumii, astfel încât nu este doar o problemă a Italiei, a Europei, a României, mafia și-a extins afacerile criminale aproape peste tot.
  • Reporter: Ați avut o întâlnire cu ministrul justiției român, domnul Cătălin Predoiu la începutul lunii martie. În cadrul acestei întâlniri am remarcat două puncte pe care aș dori să le dezvoltăm. Un element de interes ridicat de dumneavoastră a fost consolidarea legislației anti mafia în ambele state. De ce ar avea nevoie România de o legislație anti-mafia? Există structuri mafiote pe teritoriul României? Sau există un risc major de apariție acestor structuri? Dacă da, pe ce domenii sau zone sunt cel mai des observate aceste structuri? Și al doilea punct: se făcea referire în întâlnire de grupul de lucru româno-italian pe tema răpirilor internaționale de copii, acest grup înființat anul trecut. Când va avea loc o primă întâlnire, când vor demara primele lucrări comune între cele două grupuri româno-italian?

Ambasadorul mai spune că a discutat cu ministru Predoiu și ”despre oportunitatea de a modifica legislația în România în ce privește înghețarea și confiscarea activelor și în mod special de a recunoaște importanța unui administrator judiciar, al unui expert bine versat în chestiuni economice și de afaceri, care poate să ajute judecătorul să asigure continuitatea unei afaceri sau a unei societăți, dacă activele și activitatea societății sunt înghețate, care să poată ajuta cu desfășurarea activității comerciale, schimbând conducerea societății și salvând locurile de muncă ale oamenilor care lucrează pentru respectiva societate.”

Reporter: Ați avut o întâlnire cu ministrul justiției român, domnul Cătălin Predoiu la începutul lunii martie. În cadrul acestei întâlniri am remarcat două puncte pe care aș dori să le dezvoltăm. Un element de interes ridicat de dumneavoastră a fost consolidarea legislației anti mafia în ambele state. De ce ar avea nevoie România de o legislație anti-mafia? Există structuri mafiote pe teritoriul României? Sau există un risc major de apariție acestor structuri? Dacă da, pe ce domenii sau zone sunt cel mai des observate aceste structuri? Și al doilea punct: se făcea referire în întâlnire de grupul de lucru româno-italian pe tema răpirilor internaționale de copii, acest grup înființat anul trecut. Când va avea loc o primă întâlnire, când vor demara primele lucrări comune între cele două grupuri româno-italian?

Ambasador: Mulțumesc pentru această întrebare. În primul rând aș vrea să încep de la experiența și evaluarea italiană a ce este mafia astăzi în economia globalizată. Mafia s-a schimbat mult în ultimele decenii, nu mai este un sindicat criminal organizat care utilizează violență și intimidare, ci mai degrabă, grupările criminale de astăzi se folosesc de corupție pentru a-și îndeplini scopurile criminale. Aceasta înseamnă că mafia a devenit capabilă să infiltreze administrația publică prin corupție, și este capabilă să altereze dinamica pieței prin spălare de bani. Avem nevoie să îmbunătățim uneltele pentru a combate mafia la nivel global întrucât interesele economice ale mafiei se extind în mai multe regiuni, mai multe zone ale lumii, astfel încât nu este doar o problemă a Italiei, a Europei, a României, mafia și-a extins afacerile criminale aproape peste tot.

Deci, mafia s-a schimbat semnificativ, în experiența Italiană a forțelor de ordine, a sistemului judiciar care luptă cu mafia, noi am înțeles importanța a trei puncte cruciale. În primul rând: specializarea investigației și a urmăririi penale. Noi avem nevoie de judecători, magistrați specializați în combaterea mafiei și a crimei organizate. În al doilea rând: lupta împotriva activelor economice deținute de mafie, așadar, înghețarea confiscarea activelor sunt instrumente cruciale pentru a deposeda mafia de puterea și perspectiva ei economică. În al treilea rând: este important să creăm o utilitate socială pentru activele respective, în beneficiul comunităților locale care au fost private din cauza acestor grupări criminale. Sunt unelte importante, definite la nivelul Uniunii Europene sub forma recunoașterii reciproce ori prin armonizare, unelte importante care ne-au îmbunătățit semnificativ capacitatea de a lupta contra mafiilor. Însă trebuie să facem mai mult, iar în acest sens am discutat cu domnul ministru Predoiu și despre oportunitatea de a modifica legislația în România în ce privește înghețarea și confiscarea activelor și în mod special de a recunoaște importanța unui administrator judiciar, al unui expert bine versat în chestiuni economice și de afaceri, care poate să ajute judecătorul să asigure continuitatea unei afaceri sau a unei societăți, dacă activele și activitatea societății sunt înghețate, care să poată ajuta cu desfășurarea activității comerciale, schimbând conducerea societății și salvând locurile de muncă ale oamenilor care lucrează pentru respectiva societate.

Acesta a fost subiectul specific pe care l-am atins sper că în viitorul apropiat, tot prin consultație sporită la nivel bilateral, noi, în Italia, să putem vedea progres în acest sens. Mi-ar plăcea să subliniez, dacă îmi permiteți, importanța lecției primită de la judecător italian Giovanni Falcone, care a fost ucis de mafie acum aproape treizeci de ani, iar peste o lună vom celebra a treizecea aniversare a atacului de lângă Palermo care a dus la moartea judecătorului Giovanni Falcone și a soției sale. Vom sărbători această aniversare și la București. Lecția învățată de la Giovanni Falcone a fost fundamentală pentru progresul la nivel internațional al unor unelte îmbunătățite în lupta împotriva crimei organizate și a corupției, iar eu am văzut și la slujba mea anterioară cât de importantă a fost lecția lui Falcone ”urmăriți banii” în îmbunătățirea Națiunilor Unite, a Consiliului European și altor forumuri multilaterale pentru a lupta mai bine împotriva crimei organizate și a corupției. De aceea eu consider că și în cadrul Uniunii Europene, clădind pe progresul făcut de comisia de prevenție a crimei și justiție penală a Națiunilor Unite în Viena, am putea, în curând, să luăm în considerare și să examinăm o propunere directivă asupra luptei împotriva crimei organizate, o directivă anti-mafia la nivelul Uniunii Europene. Cred că această zi este aproape. În final, aș dori să îmi exprim recunoștința față de domnul ministru Predoiu cu privire la al doilea subiect pe care l-ați atins, custodia copiilor. Da, acesta este o temă abordată prin relațiile noastre bilaterale, întrucât avem peste treizeci de cazuri de copii care au fost repatriați în România; ei locuiau cu părinții lor în Italia și au fost aduși în România. Noi accentuăm importanța asigurării dreptului taților să își viziteze copilul, iar acest grup operațional ar trebui acum să își înceapă activitatea și sunt recunoscător domnului ministru Predoiu fiindcă a accelerat acest demers al grupului operațional prin desemnarea experților pe partea română. În cele din urmă, aș vrea să vă informez despre faptul că ambasada Italiei în București va fi întărită, în curând, prin poziția de expert juridic care va veni în România și care mă va asista în îmbunătățirea cooperării bilaterale în chestiuni legale, deci un expert juridic, competent într-o gamă largă de teme și mă gândesc că vom coopera semnificativ mai bine toate aceste domenii .

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare