Miercuri, de la tribuna Parlamentului României, deputatul PSD de București, Beatrice Tudor a tras un semnal de alarmă public legat de faptul că din ce în ce mai mulți copii ajung să fie părinți de copii și în același timp, a prezentat un raport șocant – datele Eurostat au plasat România pe primul loc în UE ca număr de mame minore la categoriile de vârstă 10-14 ani și 15-19.
”Indiferent de partidul pe care-l reprezentăm, indiferent de opțiunile politice, indiferent de clivajul politic Putere-Opoziție, avem cu toții obligația să ne luptăm cu acest fenomen care devine din ce în ce mai grav în România: din ce în ce mai mulți copii ajung să fie părinți de copii.” și-a începutul deputata intervenția.
Vă prezentăm în continuare toată declarația făcută de către deputata Beatrice Tudor de la tribuna Camerei Deputaților pentru a înțelege cât de gravă este această situație, ținând cont de datele prezentate:
”România are cele mai multe mame adolescente din Europa. În anul 2015, aproape 9.300 de minore au născut, iar dintre ele 676 aveau între 10 și 14 ani. Da, ați auzit corect: la vârsta la care cei mai mulți copii își fac bulentinul, aproape 700 de tinere primeau nu cartea lor de identitate, ci certificatul de naștere al nou-născutului lor. Datele Eurostat au plasat România pe primul loc în UE ca număr de mame minore la categoriile de vârstă 10-14 ani și 15-19 și în anul 2016.
Concret, în țara noastră, din 1.000 de adolescente între 13 și 19 ani, 35 sunt mame. Anual, româncele fac peste 70.000 de avorturi, iar una din zece femei care avortează este adolescentă.
- În județul Sălaj, doar ca să dau un singur exemplu, o medie de 100 de minore devin mame, în fiecare an. Știți ce vârstă are cea mai tânără mamă din România? Doar 12 ani și este elevă de clasa a IV-a într-o comună din Sălaj. Reportajele TV o descriu uitându-se la desene animate, ce orice copil de vârsta ei, în timp ce fetița ei de câteva zile doarme lângă ea. Cum poate un copil să crească un alt copil?! Este clar că fenomenul începe să scape de sub control și este clar că trebuie luate măsuri.
Sunt multe motive pentru această situație îngrozitoare, dar sunt și la fel de multe soluții. Motivele nu sunt complicate: abandonul școlar, lipsa educației sexuale, familiile destrămate și abuzurile din familie, lipsa de acces la informație, în special în mediul rural. Dacă motivele nu sunt complicate, soluțiile sunt și ele simple și de efect: Un program naţional de prevenţie a sarcinilor nedorite și educație sexuală, cât mai multă educație sexuală, în școli și în comunitate.
- Susțin, pe această cale, necesitatea unui program cât mai amplu de educație sexuală, cu accent pe regiunile, județele și zonele în care se constată o accelerare a fenomenului mamelor-copil. Există corelări clare între lipsa educației sexuale și sarcinile femeilor tinere: şase din zece mame adolescente nu au avut niciodată acces la informaţii privind sănătatea reproducerii sau educaţiei sexuale, iar şapte din zece nu au beneficiat niciodată de planificare familială.
Știu că există multe voci care se opun educației sexuale în școli și a programelor de planificare familială din aceleași motive pentru care se opun alte voci vaccinării, dintr-un conservatorism mistic și retrograd. Trebuie să avem curajul să ne luptăm cu acești înapoiați, pentru viitorul copiilor noștri!” a transmis în încheierea intervenției deputata Beatrice Tudor.