Social-democraţii vor depune în perioada următoare mai multe moţiuni simple la adresa mai multor miniştri, a anunţat sâmbătă Alfred Simonis, liderul Grupului Parlamentar al PSD din Camera Deputaților, la finalul unor şedinţe maraton cu senatorii, deputaţii, europarlamentarii, primarii de municipii şi preşedinţii de consilii judeţene ai partidului.
- Conducerea PSD a decis totodată ca doi foşti miniştri, Marius Budăi şi Daniel Suciu, să fie reprezentaţi în Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, deputatul „Mitralieră” – Cătălin Rădulescu, pierzându-şi astfel susţinerea.
„S-au ales reprezentanţii PSD în Birourile permanente ale Camerei şi Senatului. La Senat au fost aleşi aceeaşi reprezentanţi ca în sesiunea trecută, la Camera Deputaţilor vom avea doi noi colegi membri ai Biroului permanent, şi anume foştii miniştri Marius Budăi şi Daniel Suciu. (…)
Am hotărât că în perioada următoare vom depune moţiuni simple atât la Senat, cât şi la Cameră. Vom începe cu moţiunea împotriva ministrului Sănătăţii, ministrului Muncii şi a „ministrului Grindă” de la Dezvoltare. Începând de săptămâna viitoare vom începe să depunem moţuni simple împotriva acestor miniştri.
- La Ministerul Sănătăţii este absolut necesar ca acest ministru să fie demis sau să-şi dea demisia de urgenţă, pentru că există riscul practic a privatizării sistemului de sănătate, iar nu ne putem permite ca într-o ţară în care nu toţi oamenii nu-şi permit un tratament în sistemul privat de sănătate să existe un sistem care va avea practic fonduri insuficiente pentru sistemul public de sănătate şi să se aloce din ce în ce mai mulţi bani la sstem privat care îl plăteşte pe ministrul cu sume importante”, a declarat Simonis.
https://www.facebook.com/psdbiroupresa/videos/1072295259790549/
El a precizat că pentru moţiunea de cenzură există 232 de voturi – cele ale parlamentarilor PSD şi UDMR.
„Până în acest moment grupurile parlamentare PSD plus cei de la UDMR conţin 232 de membri şi avem negocieri cu încă 7, 8 poate chiar 10 membri avansate. Pe lângă acestea mai există discuţii şi cu celelalte grupuri chiar şi cu parlamentari individua”, a adăugat deputatul PSD.
Simonis a mai spus că „discuţiile au fost în a propune un premier de stânga, nu neaparat PSD”.
„Înainte ca preşedintele să desemneze un nou premier, trebuie să ţină cont de noua majoritate în Parlament. (…) Din fericire, atributul declanşării alegerilor anticipate nu este exclusiv la preşedintele României, cel puţin nu în acest moment. Ttrebuie să parcurgem nişte etape în Parlamentul României pentru declanşarea alegerilor anticipate, şi cred că suntem într-o democraţie consolidată”, a adăugat liderul deputaţilor PSD.
Întrebat dacă PSD l-ar putea propune premier pe Sorin Grindeanu, şi dacă l-a invitat în PSD, el a spus:
„Sorin Grindeanu are invitaţia făcută de mine din prima zi când am devenit preşedintele organizaţiei PSD Timiş. Când va consideră dânsul că e momentul potrivit, o poate face, invitaţia este lansată”