În cadrul unui interviu acordat în exclusivitate pentru ecopoliticnews.com, Ambasadorul Republicii India în România, Excelența Sa Dl. Rahul Shrivastava, a subliniat că relațiile dintre România și India sunt foarte bune, s-au dezvoltat pe parcursul celor 75 de ani de la constituirea acestor relații diplomatice, ajungându-se la un schimb comercial bilateral de aproape 1 miliard de dolari (în 2022).Tot în acest an se împlinesc 10 ani de la semnarea Parteneriatului Extins dintre India și România.
Ambasadorul Indiei: România trebuie să înceapă să privească dincolo de Europa, dacă doresc să privească mai departe în viitor.
În cadrul aceluiași interviu, Ambasadorul Indiei la București a precizat ca țara sa va depăși Germania în 2025 în ceea ce privește PIB-ul nominal, iar Japonia în 2027-2028.
Diplomatul a mai spus că India are investiții în România de aproximativ 1,5 miliarde de dolari, în principal în domeniul IT, producției, farmaceuticelor, iar un lucru care nu este foarte cunoscut este că societățile din India sunt printre cei mai mari angajatori din România, fie că este vorba despre Genpact, Wipro, Grazi Steel – ”Aceștia sunt angajatori foarte mari, unii dintre cei mai mari angajatori din România. Fiecare societate angajează aproximativ 4000-5000 de oameni.”
- Reporter: Excelența Voastră, vă mulțumim că ați găzduit și acceptat acest interviu, în exclusivitate pentru Ecopolitic News, și aș dori să vorbim și să îmi spuneți câteva cuvinte despre relațiile dintre România și India, despre activitatea dvs. în calitate de ambasador al Indiei la București și despre țara dvs., India.
Ambasadorul Indiei: Ei bine, acestea sunt subiecte foarte largi despre care putem vorbi timp de câteva ore. Voi începe cu relațiile dintre România și India, care sunt foarte bune, iar anul acesta sărbătorim 75 de ani de la constituirea relațiilor diplomatice dintre India și România. Relațiile noastre s-au dezvoltat pe parcursul a acești 75 de ani. Sărbătorim, de asemenea, a 10-a aniversare de la semnarea Parteneriatului extins dintre India și România, care a fost semnat în anul 2013.
De asemenea, după aceasta, relațiile dintre India și România s-au îmbunătățit și au diversificat chiar și sectoare strategice, cum ar fi apărarea, pacea, energia nucleară. Relațiile noastre bilaterale nu se extind numai din punct de vedere al intensității, ci și din punct de vedere al domeniului de aplicare, domeniile se extind. De asemenea, putem vorbi mai târziu și despre comerțul bilateral, dar comerțul bilateral este un domeniu care s-a extins și, în ciuda pandemiei, comerțul bilateral a crescut cu aproape 1 miliard de dolari. În acest an, sperăm să depășim această cifră.
Referitor la India, voi răspunde întrebărilor dvs., pentru că probabil știți în mod clar ce doriți să aflați despre India. India este o țară uriașă. Singurul lucru pe care îl pot spune în acest moment este că India este economia cu cea mai rapidă creștere și, la momentul discuției noastre, este a 5-a cea mai mare țară în ceea ce privește PIB-ul nominal, dar dacă luăm în considerare paritatea puterii de cumpărare, suntem pe locul 3. În anul 2025, cred că vom depăși Germania, în 2027-2028 vom depăși Japonia, în anul 2050 vom depăși chiar și Statele Unite, în ceea ce privește PIB-ul nominal, pentru a deveni a 2-a cea mai mare economie din lume.
Pe parcursul istoriei, până în secolul XVIII, atunci când colonialismul a început în India, economia din India a fost cea mai mare economie la nivel mondial. Ne întoarcem cu adevărat la acea poziție, pentru că, atunci când ne-am obținut independența, proporția din economia mondială a scăzut de la 35% din PIB-ul global la aproximativ 1,5%. Acest lucru revine încet. Contribuția noastră la PIB-ul global este de aproximativ 7,5-8%
- Reporter: Ce ne puteți spune despre relațiile dintre cele două țări la 10 ani de la semnarea Parteneriatului Extins dintre România și India?
Ambasadorul Indiei: După cum am spus, în acești 10 ani, nu s-a extins doar sfera relațiilor noastre bilaterale, relațiile au devenit mai intense. Înainte de asta, nu am avut… Am avut colaborări în ceea ce privește apărarea, spațiul sau energia nucleară. Acestea sunt domenii care, de asemenea, s-au extins în ultimii 10 ani. De asemenea, am avut și vizite la nivel înalt. În anul 2018, vicepreședintele dvs. a vizitat India. Avem un comitet economic în comun, care se întâlnește de câțiva ani, iar acestea au fost întâlniri frecvente. Avem consultații cu Biroul de Afaceri Externe, care, de asemenea, au avut loc.
Ministrul nostru pentru Afaceri Externe trebuia să vină anul trecut în România, dar, din cauza anumitor motive, nu a putut. Sper ca această vizită să aibă loc anul acesta. De asemenea, în ceea ce privește comerțul, așa cum am mai spus, comerțul bilateral a stagnat, timp de câțiva ani, în jurul valorii de 600 de milioane de dolari.
Valoarea acestui comerț a crescut până la aproape 1 miliard de dolari anul trecut și sperăm să depășim 1 miliard de dolari anul acesta.
Acestea sunt câteva dintre domeniile care s-au extins. De asemenea, s-au extins legăturile dintre oameni. În ultimul an, pot spune că, între 25 și 30 de instituții din România și India au dezvoltat colaborări. Printre aceste instituții se numără instituții științifice și de dezvoltare din România, instituții din subordinea Academiei Române sau a marilor universități din România. Am dezvoltat aceste legături între instituții doar într-un an, în ultimul an.
- Reporter: Ați vorbit despre economie. India este lider global în producția de medicamente, de exemplu. Mediul de afaceri din România este interesant pentru India? Ce domeniu?
Ambasadorul Indiei: Un mic non-fapt nedovedit despre relațiile bilaterale dintre România și India este că și noi avem, de asemenea, o investiție semnificativă în România. Avem o investiție de aproximativ 1,5 miliarde de dolari în România, în principal în domeniul IT, producției, farmaceuticelor. Un alt lucru care nu este foarte cunoscut este că societățile din India sunt printre cei mai mari angajatori din România, fie că este vorba despre Genpact, Wipro, Grazi Steel (?). Aceștia sunt angajatori foarte mari, unii dintre cei mai mari angajatori din România. Fiecare societate angajează aproximativ 4000-5000 de oameni.
- Reporter: Comerțul bilateral a crescut cu aproape 22% în primele 10 luni ale anului 2022. Spuneați de 1 miliard de dolari.
Ambasadorul Indiei: Exact asta vă spuneam. Comerțul bilateral a crescut, în ciuda pandemiei. Există încă anumite lucruri deschise care s-au întâmplat. Unul dintre acestea este faptul că, în ultimii câțiva ani, cel puțin în anul 2020, ne-am concentrat, de asemenea, asupra regiunilor din România, deoarece comerțul bilateral era concentrat, în cea mai mare parte, din partea companiilor din București și în București. Așa că am extins acest lucru la nivel de regiuni. Acesta este un lucru pe care l-am făcut. Câteva mecanisme bilaterale, cum ar fi Camera bilaterală România India, au fost readuse la viață. Avem două camere similare care au apărut. Acestea fac, de asemenea, o treabă bună în promovarea comerțului bilateral dintre România și India. De aceea s-a produs acest mare salt. Saltul s-a datorat, de asemenea, și altor pași pe care i-am urmat. De exemplu, am avut expoziții, am promovat exporturile noastre în ziarele locale. Aceștia sunt câțiva pași pe care i-am urmat și care au dus la creșterea comerțului bilateral.
- Reporter: Aveți un obiectiv?
Ambasadorul Indiei: Da, în fiecare an avem un obiectiv. Avem, de asemenea, un obiectiv și pentru India. Avem un obiectiv și pentru România. Chiar la momentul discuției noastre de astăzi, cred, Ministerul Comerțului organizează o întâlnire lunară, cu toate ambasadele pe care aceștia le acoperă, adică un director acoperă câteva ambasade. Aceștia organizează o întâlnire pentru a vedea în ce măsură a fost atins obiectivul.
În ceea ce privește România, de exemplu, obiectivul nostru a fost în jur de 500 de milioane în ceea ce privește exporturile din India, iar anul acesta obiectivul este de aproximativ 600 de milioane în ceea ce privește exporturile. Exercițiul nostru financiar este din aprilie până în martie. Anul acesta, până în decembrie, am atins, cred, 80% din obiectiv. Sperăm ca, anul acesta, exporturile din India să crească. Exportul din România este, de asemenea, în creștere, dar nu la fel de rapid.
În orice caz, dacă exporturile din India către România ating aproximativ 600 de milioane de dolari anul acesta și avem exporturi din România către India în valoare de 400 de milioane de dolari, vom depăși cu ușurință obiectivul de 1 miliard de dolari pe care ni l-am propus.
- Reporter: Ați vorbit despre creșterea economică din India. Pe ce piloni se bazează această creștere?
Ambasadorul Indiei: India este o țară imensă și există diverse lucruri care au ajutat la dezvoltarea economiei.
Primul ar fi, desigur, un guvern foarte proactiv. Un exemplu pe care vi-l pot da este faptul că acum, când s-a instalat guvernul actual, în anul 2014, am avut obiectivul de a face din India un hub industrial, deoarece sectorul nostru de servicii era și este în continuare uriaș, mai mult de 15-16% din economia Indiei.
Avem sectorul de agricultură care, în ceea ce privește locurile de muncă, este foarte mare, mulți oameni fiind angajați în acest sector, dar procentul contribuției agriculturii la economie este mai mic. Sectorul de producție reprezenta aproximativ 14%, așa că guvernul a venit cu ideea de a face programe, pentru a stimula industria în sectorul de producție. În mod similar, guvernul a venit recent cu ceea ce se numește Stimulent legat de producție, pentru a dezvolta sectorul de producție, astfel încât sectorul de producție, cum ar fi industria textilă, de exemplu, sau cum ați menționat dvs., industria farmaceutică. Aceste sectoare au primit Stimulente legate de producție, însemnând că dacă fac bine ceea ce fac, primesc stimulente pentru faptul că fac bine ceea ce fac, deci guvernul le oferă stimulente. Acestea sunt măsuri adoptate de guvern pentru a dezvolta economia, deci pot spune că acesta este cel mai mare pilon pe care se bazează creșterea economiei din India. Ceilalți sunt… Avem o cerere internă foarte mare, condusă de economie, astfel că o economie în care cererea internă este mare va crește cu siguranță.
Cel de-al treilea ar fi populația noastră tânără. Aproximativ 60% din populație are vârsta sub 35 de ani, ceea ce înseamnă că este o populație tânără care contribuie la economia Indiei. Accentul actual se pune pe a face din India o economie bazată pe exporturi.
Avem un obiectiv de a atinge 1 trilion de dolari până în anul 2025 și ne încadrăm în obiectivul de a avea astfel de exporturi. Un alt exemplu pe care l-aș oferi este sectorul de apărare. Până acum câțiva ani, India a fost importator net de echipamente de apărare. Încă importăm din străinătate foarte multe echipamente de apărare, iar exporturile erau aproape 0. De la 0, exporturile noastre au atins aproximativ 2,5 miliarde de dolari în doar câțiva ani. În doar 2-3 ani, am reușit să exportăm echipamente de apărare de 2,5 miliarde de dolari. Această cifră va ajunge la 5 miliarde de dolari până în anul 2025-2026, ceea ce înseamnă că vom fi în primii 10 exportatori de echipamente de apărare. De la 0 în top 10, în doar 4-5 ani.
Ambasadorul Indiei: Avem colaborări în comun cu anumite țări, pentru a produce împreună, dar majoritatea este autohton. Toate societățile sunt în întregime din India.
- Reporter: În afară de acest lucru, rata natalității, pentru că ați menționat de cei mai tineri oameni din India, este foarte ridicată în India, iar populația este foarte aproape de a atinge un număr record, aproximativ 1,4 de miliarde de oameni. Care este secretul, deoarece în România avem o problemă în ceea ce privește acest domeniu, România nu stă foarte bine la capitolul demografic. Care este secretul?
Ambasadorul Indiei: Am pornit de la o bază mare, de aceea numărul populației este ridicat. Rata de creștere a populației noastre… Rata fertilității era de aproximativ 6, ceea ce este foarte ridicată, atunci când am obținut independența, până în jurul anilor `70. Aceasta a scăzut, cred că rata fertilității este acum 2,18. A scăzut, dar, deoarece am pornit de la o bază mare, suntem în continuă creștere, dar rata de creștere a populației este în scădere. Nu va începe să scadă populația, ci rata de creștere a populației începe să scadă, scădere care este substanțială, de la 6% la 2,18%; dar baza noastră este destul de mare, după cum am spus. Ați întrebat de ce o populație numeroasă. Motivul este acela că, în India, credem în continuare în valoarea familiei. Nu cred că veți întâlni o persoană care nu este căsătorită, de exemplu. Credem în continuare în instituția căsătoriei și acolo unde există căsătorie, există copii. Este o societate care te susține. De aceea, populația va fi întotdeauna numeroasă și instituția căsătoriei există în continuare.
Dacă cunosc 1000 de persoane în India, pot număra pe degete 2-3 persoane care nu sunt căsătorite, dar toți ceilalți sunt căsătoriți, au unul, doi copii. Înainte oamenii aveau cinci, șase, chiar șapte copii, dar acum au, de obicei, unul sau doi copii. Baza a fost mare, deoarece India este o țară imensă. Atunci când alte țări aveau o populație de 100 de milioane, noi aveam 300 de milioane atunci când ne-am câștigat independența. Din cauza sărăciei de atunci, rata de creștere era foarte mare. De aceea am pornit de la o bază mare. Motivul populației numeroase este faptul că există încă instituția căsătoriei.
- Reporter: Un subiect interesant, mai ales în ultima vreme, este cel legat de muncitorii indieni care vin în țara noastră, o forță de muncă specializată și recunoscută de angajatorii români – ce date aveți în acest sens, câți muncitori indieni sunt în România în acest moment?
Ambasadorul Indiei: Aceasta este o tendință recentă, a muncitorilor blue collar care au venit în România în ultimii 4-5 ani. Înainte de aceasta, am avut mulți profesioniști, care sunt încă aici, în jur de 1500 de profesioniști care lucrează în IT, industria farmaceutică și alte astfel de companii. În ultimii 4-5 ani, România a început să-și deschidă societățile pentru a accepta personal din străinătate, deoarece populația din țara dvs. a migrat în vestul Europei și ați avut un deficit în ceea ce privește forța de muncă. Aceasta este o cifră care variază, deoarece oamenii vin și pleacă. Conform statisticilor de anul trecut, există aproximativ 4200-4500 de muncitori în România. Când spun muncitori, mă refer la întreaga diaspora, însemnând și aproximativ 1500 de profesioniști care sunt aici de mult timp. Aceștia sunt aici, de obicei, pe o perioadă mai lungă de timp. Avem și acești muncitori care vin și pleacă. Să spunem aproximativ 4500, din care 1500 sunt profesioniști, deci aproximativ 3000 de muncitori sunt la un moment dat. Această cifră va crește, deoarece am trecut prin pandemie, mulți oameni care ar fi vrut să vină nu au putut să vină.
Ambasada României în India are o lungă listă de așteptare, care este soluționată încet, deci vor veni mai mulți muncitori aici după ce această listă va fi soluționată. Așteptăm 7000, 8000, poate chiar 10000 în următorii ani.
- Reporter: Și, în același context, care este cea mai importantă investiție – investitor indian în România sau dacă se anunță noi investiții, în ce domenii?
Ambasadorul Indiei: După cum spuneam, valoarea totală a investițiilor noastre ajunge la aproximativ 1,5 miliarde de dolari și sunt în principal în IT, sectorul de producție, sectorul farmaceutic. Acestea sunt sectoarele în care sunt prezente societățile noastre. În total, aici sunt peste 450 societății indiene. Când spun societăți indiene, încep de la restaurante mici și până la marii producători de oțel. Cifrele nu sunt mici, deși ne-am dori să vină aici mai multe societăți. Acum, în ultimii văd, cele mai multe societăți sunt în domeniul IT. Societățile IT, cele noi sau cele care deja sunt aici, doresc să se extindă în România. Anul trecut, de exemplu, o societate s-a extins de la aproximativ 100 de angajați la aproximativ 500-600 de angajați în România. Se extind, de asemenea, și în alte orașe.
- Reporter: Ce mesaj transmite Ambasadorul Indiei la București atât românilor, cât și indienilor care se află în România?
Ambasadorul Indiei: Mesajul către români este… Cred că românii ar trebui să privească dincolo de vecinătate, pentru că văd foarte multă concentrare asupra Uniunii Europene, ceea ce este evident, fiind parte a Uniunii Europene, Uniunea Europeană este zona vecină, dar creșterea economiei globale se află în Asia. India este un factor important al acestei creșteri, deci oamenii ar trebui să înceapă să privească și spre India, înainte de a fi prea târziu. De asemenea, încurajez companiile române să privească spre India, deoarece investiția… Dacă am spus că societățile indiene au investit 1,5 miliarde de dolari în România, investițiile din România în India însumează mai puțin de 15 milioane de dolari. Puteți vedea decalajul uriaș. Pe de altă parte, societăți din țările europene, țări din vestul Europei, au investit foarte mult, chiar și din țările mai mici, cum ar fi, de exemplu, Liechtenstein, care are mai multă implicare în India decât România.
România trebuie să începe să privească dincolo de Europa, dacă doresc să privească mai departe în viitor.
- Reporter: Deci, ceea ce spuneți este că ar fi o oportunitate pentru România să investească în India.
Ambasadorul Indiei: Da, pentru că India este o piață mare, o piață în creștere. Dacă societățile din România privesc doar spre Europa și Uniunea Europeană, găsesc o piață de doar 500 de miliarde, care a ajuns la saturație. Dacă priviți spre India, priviți la o piață de 1,4 miliarde care nu a ajuns la saturație. Deci, există oportunități uriașe.
Reporter: Vă mulțumesc foarte mult, Excelența Voastră! Sper să mai vorbim despre aceste subiecte și cu altă ocazie.
Ambasadorul Indiei: Mulțumesc!