VIDEO/ Nicolae Ciucă, la RePatriot Summit: ”Trebuie să fim cu toţii împreună, scopul acestei iniţiative a fost acela de a aduce împreună românii, indiferent unde îşi desfăşoară activitatea”

Liderul PNL și președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat, vineri, în cadrul RePatriot Summit, că RePatriot este o activitate de platformă integratoare, ”care începe să se consolideze şi să producă efecte”. ”Trebuie să fim cu toţii împreună, pentru că, până la urmă, dezideratul, scopul acestei iniţiative a fost acela de a aduce împreună românii, indiferent unde îşi desfăşoară activitatea, în ţară sau peste hotare”, a subliniat Ciucă.

  • Potrivit președintelui Senatului, potențialul pleacă de la resursa umană și de la ceea ce ne-a lăsat Dumnezeu ca țară, iar România are ”tot ce ne trebuie să putem să folosim acest potențial cu o serie întreagă de oportunități care, din păcate, uneori sunt pierdute sau sunt neglijate.”

Preşedintele Senatului a arătat că Repatriot este o activitate de platformă integratoare.

”Eu cred că este o platformă, un networking care începe să se consolideze şi să producă efecte, ţinând cont de faptul că sunteţi la cea de a 8a ediţie şi suntem împreună. Trebuie să fim cu toţii împreună, pentru că, până la urmă, dezideratul, scopul acestei iniţiative a fost acela de a aduce împreună românii, indiferent unde îşi desfăşoară activitatea, în ţară sau peste hotare”, a subliniat Ciucă.

  • Acesta a afimat că ”dincolo de cifrele legate de PIB, România după ce a aderat la NATO şi la Uniunea Europeană a avut cea mai dinamică creştere economică din Europa, 800%”.

De asemenea, liderul PNL a mai precizat că în 2021, nimenu nu dădea vreo șansă coaliției de guvernare, ”dar a existat acea vedere dincolo de prezent, în care se anticipa că urmează să gestionăm provocări mai serioase decât cele de la începutul anului 2021. Am trecut țara prin acele crize succesive și suprapuse despre care nu vreau să discut, pentru că ele se repetă, s-a intrat într-o rutină cu acest argument”.

  • ”Important este de facem de aici înainte, iar de aici înainte putem ca prin această platformă integrată, acest networking dintre românii din țară și românii din Diaspora, putem să creăm acele programe și proiecte prin care românii din Diaspora să simtă legătura pe care o au cu țara, să simtă că indiferent unde sunt pot face ceva pentru țară, pentru că există acest sentiment”, a susținut Ciucă.

”Este îmbucurător, ne mândrim, dar este trist pentru că nu sunt acasă și ei resimt că nu sunt acasă. Ei vor să se întoarcă acasă, iar pentru asta, noi, aici, trebuie să facem ceea ce avem de făcut, ca ei să ia decizia să revină acasă”, a completat acesta.

Discursul integral al liderului PNL:

”Revin cu mare bucurie în mijlocul dumneavoastră, într-adevăr, legătura între mine și RePatriot s-a consolidat în anul 2018, când împreună pentru a identifica cele mai bune și cele mai relevante căi de a sărbători cei 100 de ani de la Marea Unire, am lucrat împreună la un proiect care a reverberat și după aceea, pentru că după ce am reușit să onorăm cum se cuvine veteranii de Război care mai erau în viață, la vremea respectivă, am continuat și proiectul respectiv s-a concretizat în măsuri care, într-adevăr, au reușit să finalizeze proiectul nostru de a ne arăta recunoștința pentru ceea ce au făcut veteranii și pentru ceea ce ne-au lăsat, ca noi astăzi să putem să trăim în liniște și de a ne bucura de astfel de clipe.

Am reușit atunci să mărim indemnizația și să o aducem la un nivel de decență, așa cum se cuvine, și pentru asta eu vă mulțumesc, pentru că împreună am reușit să generăm această decizie.

Mă bucur, de asemenea, să particip la aceast activitate. Este o activitate, așa cum s-a spus, aici, de platformă integratoare, se folosește și termenul acesta de punte. Eu cred că este o platformă, un networking care începe să se consolideze și să producă efecte, ținând cont de faptul că sunteți la cea de a 8a ediție și suntem împreună. Trebuie să fim cu toții împreună, pentru că, până la urmă, dezideratul, scopul acestei inițiative a fost acela de a aduce împreună românii, indiferent unde își desfășoară activitatea, în țară sau peste hotare.

Domnul Gigel Știrbu a venit cu un proverb, care mi-a adus aminte de o zicală a noastră, a românilor: fie pâinea cât de rea, tot mai bine-n țara mea. Scopul nostru este să facem în așa fel încât pâinea asta să nu fie rea deloc și există potențial în primul rând și există oportunități.

 

Potențialul pleacă de la resursa umană și de la ceea ce ne-a lăsat Dumnezeu ca țară. Avem tot ce ne trebuie să putem să folosim acest potențial cu o serie întreagă de oportunități care, din păcate, uneori sunt pierdute sau sunt neglijate.

De aceea, nu de puține ori când am avut posibilitatea să mă întâlnesc cu oamenii de afaceri, cu Romanian Business Leaders, pentru că sunt aici reprezențantii, le mulțumesc.

Am vorbit de două chestiuni foarte importante pe care le apreciez, pentru că în anumite momente ne lipsesc: empatia și, de asemenea, uneori, ignoranța.

Avem nevoie ca prin ceea ce facem și prin ceea ce faceți dumneavoastră și asta apreciez foarte mult, este să renaștem empatia din nou și să arătăm că ne pasă. Ne pasă de noi înșine, pentru că aici vorbim de ceea ce putem face noi și să fim convinși că ceea ce facem noi este bine. Ne pasă de cei de lângă noi, ne pasă de absolut tot ceea ce este în jurul nostru și dacă reușim chestiunea aceasta, cred că eliminăm și partea aceea de ignoranță.

A vorbit doamna consilier prezidențial de cifre, cifrele sunt adevărate și ele fac referire sau au ca suport, tocmai, potențialul pe care îl are România.

Dincolo de cifrele legate de PIB, trebuie să spunem că România după ce a aderat la NATO și la Uniunea Europeană a avut cea mai dinamică creștere economică din Europa, 800%. Într-adevăr, PIB-ul a crescut, am depășit anumite țări pe car enu ne-am fi gândit că o să reușim să le ajungem.

Da, dar trebuie să folosim o axiomă, să stabilim nivele de ambiție cât mai ridicate, ca să avem rezultate cât mai bune. Suntem a 6a țară din Europa, atunci trebuie să ajungem a 6a țară și din punct de vedere al dezvoltării economico-sociale.

Dacă ne propunem acest lucru, sunt convins că putem.

Am avut curajul, atunci când am fost premier, după ce la sfârșitul anului 2022 am avut o creștere în valoare nominală a PIB-ului de 49 miliarde de euro, ne apropiem de 300 de miliarde de euro ca PIB, să facem în așa fel încât să ne propunem ca la sfârșitul anului 2027, România să aibă un PIB de 500 de miliarde de euro.

Avem acest potențial. Am discutat chestiunea aceasta cu oamenii de afaceri, cu Romanian Business Leaders. Există acest potențial! Practic, ei au venit și au spus: domnule premier, afișați, undeva în spate, această cifră. PIB-ul României 500 de miliarde de euro, pentru că se poate.

Fiecare dintre cei care sunt la guvernare, nu contează culoarea politică, aici nu vorbim de culoare politică, aici vorbim de România. România poate să atingă acest deziderat, iar aceasta se poate face prin ceea ce s-a zis mai devreme, că nu există separație între putere și ceilalți.

Dacă vrem, într-adevăr, să reușim în astfel de obiective, trebuie să fim cu toții laolaltă și să retrezim acel sentiment de unitate, voință și de putere, pentru că le avem pe toate, dar sunt lăsate undeva acolo și intrăm într-o anumită stare de blazare.

România nu este o țară blazată, România este o țară cu blazon. Românii sunt oameni cu blazon. Trebuie doar să avem încredere, să avem deschidere la comunicare, deschidere la dialog.

Vă spuneam că nu contează culoarea politică, vă spuneam chestiunea aceasta pentru că, dacă tot s-a făcut referire la Guvern, cred că putem să punctăm 2-3 chestiuni legate de ceea ce înseamnă sacrificiul de orgoliu, inclusiv în politică. Politicienii trebuie să facă sacrificii de orgoliu, sacrificii și de ideologie și de doctrină. Trebuie să o facă pentru țară, atunci când țara are nevoie.

În 2021 nu ne dădea nimeni șansă să realizăm această Coaliție, dar a existat acea vedere dincolo de prezent, în care se anticipa că urmează să gestionăm provocări mai serioase decât cele de la începutul anului 2021 și, atunci, s-a ales să se realizeze această Coaliție, stânga cu dreapta. S-a putut, am guvernat împreună aproape 2 ani de zile. Am trecut țara prin acele crize succesive și suprapuse despre care nu vreau să discut, pentru că ele se repetă, s-a intrat într-o rutină cu acest argument.

Important este de facem de aici înainte, iar de aici înainte putem ca prin această platformă integrată, acest networking dintre românii din țară și românii din Diaspora, putem să creăm acele programe și proiecte prin care românii din Diaspora să simtă legătura pe care o au cu țara, să simtă că indiferent unde sunt pot face ceva pentru țară, pentru că există acest sentiment. Am fost și i-am văzut, am vorbit cu fiecare dintre ei de fiecare dată când am putut. De curând am fost la o activitate în Irlanda și m-am văzut cu românii din Irlanda. Sunt absolut incredibili și nu sunt puțini și nu fac lucruri mici acolo, nu sunt doar la baza activităților. Au reușit să urce și urcă în ierarhie. Au reușit la a treia generație.

Este îmbucurător, ne mândrim, dar este trist pentru că nu sunt acasă și ei resimt că nu sunt acasă. Ei vor să se întoarcă acasă, iar pentru asta, noi, aici, trebuie să facem ceea ce avem de făcut, ca ei să ia decizia să revină acasă.

Este, pentru mine, un moment în care să vă mulțumesc și să vă felicit pentru tot ceea ce faceți. Este un moment prin care, al angajamentului personal, vor continua să sprijin tot ceea ce este necesar și benefic pentru ca românii să resimtă patriotismul adevărat, pentru că asta înseamnă RePatriot, patriotismul adevărat, nu fals. Componenta aceea de suveranitate adevărată, nu falsă. Ortodoxismul adevărat, nu fals. Credința adevărată și nu doar clamată prin vorbe și să evităm prin acest dialog tot ceea ce ni se difuzează printr-o serie întreagă de instrumente foarte bine meșteșugite ca informații false, ca informații care schimbă percepții și informații care ne fac să intrăm în starea în care să fim mereu dezamăgiți. Nu trebuie să fim dezamăgiți, avem de ce să fim mândri. Pentru asta trebuie să ne angajm fiecare dintre noi și să avem acea putere interioară, așa cum ați avut-o dumneavoastră, să mișcați lucrurile în direcția care trebuie.”, a spus Nicolae Ciucă în discurs.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare