VIDEO Proiect de lege: „Confiscarea extinsă trebuie să funcționeze, altfel nu vom scăpa niciodată de personaje gen Buzatu, Dragnea sau Arsene!”

USR vine cu un proiect de lege pentru ca infractorii să nu se mai bucure de averile dobândite ilegal. Astfel de încercări au mai fost vehiculate în spațiul public însă de fiecare dată s-a ajuns la concluzia că trebuie impuse praguri pentru sumele delapidate sau limite în confiscarea averilor celor care comit astfel de infracțiuni.

„Zilnic, infractorii râd în nas cetățenilor cinstiți, cumpărând cu banii dobândiți ilegal nu doar bunuri de lux, ci și protecție de la autorități și politicieni. USR vrea ca averile făcute prin infracțiuni să se întoarcă la bugetul de stat și a depus un proiect de lege prin care este îmbunătățit mecanismul confiscării extinse, iar Agenția Națională pentru Administrarea Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) capătă atribuții în documentarea și urmărirea bunurilor infractorilor.”, transmit inițiatorii.

România are legislație pe confiscarea extinsă, însă practica a demonstrat faptul că avem prea puțini procurori, cu un volum de muncă mult prea mare pentru a reuși să se ocupe și de urmărirea și condamnarea infractorilor, dar și de urmărirea și confiscarea bunurilor acestora.

Cifrele vorbesc de la sine despre sub-performanța actualului sistem al confiscării extinse. În perioada 2017-2021, au fost pronunțate anual între 14 și 30 de hotărâri care cuprind confiscări extinse. Prin comparație, au fost dispuse, anual, între 4.394 și 11.645 de confiscări speciale, se mai arată în comunicat.

„Confiscarea extinsă trebuie să funcționeze, altfel nu vom scăpa niciodată de personaje gen Buzatu, Dragnea sau Arsene! Dacă luăm doar cazul Buzatu și îl extrapolăm, ne speriem: Dumitru Buzatu cerea 10% din valoarea contractelor atribuite. Asta îmi indică mie că firma factura cu cel puțin 20% peste valoarea normală. Anul trecut, statul român a cheltuit 174 de miliarde de lei pentru bunuri și servicii. 20% înseamnă 34 de miliarde de lei în plus față de cât ar fi trebuit. Această sumă acoperă toată gaura bugetară pentru care Guvernul PNL-PSD vrea să mărească taxele și impozitele pentru noi toți”, declară deputatul USR Victor Ilie, inițiator al proiectului de lege.

Proiectul USR prelungește perioada în care se poate face confiscarea extinsă și prevede ca ANABI, care are oameni specializați în căutarea tranzacțiilor și evaluarea bunurilor persoanelor condamnate penal, să facă documentarea și urmărirea bunurilor infractorilor, dar și să poată cere confiscarea extinsă. În acest fel, nu doar că sunt eliberați procurorii care au și așa un grad de încărcare ridicat, dar cresc șansele ca prejudiciile să fie recuperate și ca infractorii să nu se mai bucure de averile generate prin corupție, uneori după condamnări cu suspendare sau în sistem semi-deschis și cu tratament preferențial.

„Este important ca Parlamentul României să dea un semnal politic clar prin creșterea eficienței unei proceduri cheie în descurajarea infracționalității, inclusiv a faptelor de corupție. Prin prelungirea termenului în care se poate face confiscarea extinsă, cresc șansele ca Statul român să poată identifica și confisca alte bunuri și sume de bani generate din activitatea infracțională. Iar PSD, alături de PNL, va avea ocazia să demonstreze dacă vrea să prevină cazuri precum cel al lui Dumitru Buzatu și în ce măsură sprijină lupta împotriva corupției”, afirmă deputata USR Oana Murariu.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare