Grupul Disney îşi prezintă activitatea legendară şi succesele obţinute în industria de divertisment printr-o expoziţie multimedia dedicată istoriei sale de 100 de ani, informează AFP vineri, transmite Agerpres.
Expoziţia prin care compania americană celebrează această aniversare specială este vernisată începând din această săptămână la Munchen, prima etapă a unui turneu european.
Devenit un adevărat imperiu în industria divertismentului şi obţinând venituri de miliarde de dolari, grupul Disney vrea să convingă publicul că nu a pierdut nimic din spiritul ce a marcat originile sale: povestea Disney este cea „a unui secol de aventură, de magie şi de imaginaţie”, afirmă organizatorii evenimentului.
Plătind bilete de 24,9 euro pentru persoanele de peste nouă ani – 28,9 euro în weekend -, vizitatorii expoziţiei au acces la 10 galerii tematice, care îmbină imaginea, sunetul şi textul.
Pentru a evoca trecutul, Disney a cercetat cu atenţie colecţiile sale de arhivă, care reunesc mii de obiecte şi de documente: scenarii originale, fotografii, accesorii de film, corespondenţă, articole comerciale şi obiecte asociate parcurilor tematice.
Organizatorii au ales astfel 250 de piese originale, inclusiv costumele personajelor Pinocchio şi Cruella de Vil, globul de zăpadă al lui Mary Poppins şi primul bilet de intrare în parcul Disneyland.
Mult înaintea acestor succese, Walter Elias Disney, un tânăr desenator de reclame din Kansas City, a debutat în 1923 realizând o serie de scurtmetraje mute, ce o aduceau în scenă pe Alice, o mică eroină în carne şi oase care evolua în universul desenelor animate.
Acea serie a marcat lansarea studioului de animaţie Disney şi a fost prima piatră de temelie pusă la baza acestei saga. Contractul semnat de Walt Disney pentru distribuţia desenului animat „Alice’s Wonderland” este una dintre piesele expoziţiei.
Mickey marinarul
„Mulţi copii şi tineri de astăzi nu înţeleg că Walt Disney era o persoană reală”, deoarece personajele sale au sfârşit prin a-şi pune în umbră creatorul, a declarat Becky Cline, directoarea fondului de arhivă al grupului Disney.
Expoziţia reprezintă „o excelentă ocazie pentru a prezenta poveşti despre Walt Disney însuşi şi a de arăta că toate bazele companiei au început cu el”, a continuat ea.
Un material video, prezentat în mărime naturală şi care îl arată pe acest pionier al animaţiei, îi întâmpină pe vizitatori.
Mickey Mouse a sosit pe marile ecrane la trei ani după Alice, în 1928, reamintesc organizatorii. O pagină din scenariul original de la „Steamboat Willie”, primul desen animat care îl aduce în scenă pe celebru şoarece – în rolul unui marinar -, este prezentă, de asemenea, în expoziţie.
Prin intermediul galeriei de personaje Disney, de la Albă-ca-Zăpada la Piraţii din Caraibe şi Cenuşăreasa, expoziţia dezvăluie detalii insolite din culisele producţiei acestor filme.
Expoziţia prezintă şi felul în care grupul de divertisment şi-a extins imperiul cumpărând studioul Pixar, compania Marvel şi franciza „Star Wars”, care fac de acum parte integrantă din „legenda Disney”.
Disney a devenit un actor major pe piaţa disputată a industriei de streaming prin intermediul platformei sale Disney+, care are 161 de milioane de abonaţi la nivel mondial.
Expoziţia va putea fi vizitată până în luna septembrie în metropola bavareză, o alegere pe care însuşi Walt Disney nu ar putea să o conteste: inspirându-se din arhitectura castelului Neuschwanstein, construit în vârful unui munte, la sud de Munchen, creatorul american şi-a imaginat palatul „Frumoasei din Pădurea Adormită”, o imagine care a devenit ulterior logoul oficial al grupului Disney.
sursa – AGERPRES