VIDEO/ Un satelit creat pentru a studia impactul norilor asupra climei Pământului, lansat în spaţiu

Un satelit care va „privi” în interiorul norilor pentru a contribui la realizarea unor prognoze meteorologice şi climatologice mai precise a fost lansat în spaţiu, informează DPA, potrivit Agerpres.

EarthCARE a fost lansat cu ajutorul unei rachete Falcon 9 a companiei americane SpaceX de la Baza Forţelor Spaţiale Vandenberg din California.

Satelitul îi va ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă modul în care norii şi aerosolii, cum ar fi particulele de praf şi fum, joacă un rol în încălzirea şi răcirea atmosferei Pământului.

El va măsura, de asemenea, radiaţia emisă de planeta noastră.

Multe dintre componentele sale, inclusiv structura principală şi două instrumente cheie, au fost construite în Regatul Unit.

Datele obţinute de EarthCARE – acronimul de la Earth Cloud Aerosol and Radiation Explorer – ar putea ajuta la atenuarea ameninţărilor reprezentate de încălzirea globală, spun experţii.

Satelitul este creaţia profesorului Anthony Illingworth, de la Universitatea din Reading, care a conceput ideea acestui dispozitiv în urmă cu mai bine de 30 de ani.

Proiectul a fost adoptat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) în 2004 şi a devenit ulterior o misiune comună cu agenţia spaţială japoneză, JAXA.

Norii joacă un rol vital în controlul temperaturii planetei noastre, reflectând lumina solară în spaţiu şi reţinând căldura.

Însă puţine lucruri sunt cunoscute despre modul în care ei influenţează sistemul climatic al Pământului.

Această misiune cu o durată de trei ani, care a costat peste 800 de milioane de euro, ar putea oferi răspunsuri.

Agenţia spaţială britanică (UKSA) a contribuit cu aproximativ 120 de milioane de euro la această misiune pe o perioadă de 20 de ani.

Satelitul cântăreşte puţin peste două tone şi măsoară puţin peste 17 metri în lungime.

La bord se află patru instrumente care vor analiza în detaliu structurile norilor, vor capta imagini şi vor măsura cât de multă căldură de la Soare este captată de nori.

Surrey Satellite Technology (SSTL) a dezvoltat instrumentul MSI (multi-spectral imager) al satelitului, care este dotat cu două camere foto, în timp ce producătorul spaţial Thales Alenia Space UK a furnizat instrumentul denumit radiometru în bandă largă, care va furniza măsurători ale radiaţiei solare reflectate şi ale radiaţiei termice emise.

Airbus Defence şi UKSA au fost responsabile pentru construirea platformei de bază a satelitului EarthCARE.

Printre ceilalţi colaboratori britanici se numără Centrul Naţional pentru Observarea Pământului (NCEO), universităţile Oxford, Leicester şi Imperial College, precum şi Centrul Naţional pentru Ştiinţa Atmosferei.

Odată lansat, EarthCARE va realiza o rotaţie completă în jurul Pământului la fiecare 90 de minute, la o altitudine de aproximativ 400 de kilometri.

Satelitul va traversa Ecuatorul la începutul fiecărei după-amiezi pentru a profita de condiţiile optime asigurate de lumină naturală, a precizat ESA.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare