Vietnamul a sărbătorit 70 de ani de la victoria de la Dien Bien Phu împotriva Franţei,

Cu salve de tun, discursuri şi militari, Vietnamul a sărbătorit marţi 70 de ani de la victoria de la Dien Bien Phu împotriva trupelor franceze, sub semnul reconcilierii cu fosta putere colonială, relatează miercuri AFP, informează Agerpres.

Ceremonia de aproape două ore, care a început pe ploaie, a reunit în jur de 12.000 de oameni pe un stadion unde bannere uriaşe exaltau triumful din 7 mai 1954, care a dus la independenţa ţării.

„Este emoţionant să îmi amintesc de oamenii care au murit pentru a obţine această victorie care a zguduit planeta”, a declarat într-un discurs Pham Duc Cu, în vârstă de 90 de ani, unul dintre ultimii veterani din Vietnam rămaşi în viaţă de la Dien Bien Phu.

Parada care a reunit soldaţi, pompieri şi alte categorii ale societăţii mobilizate de partidul comunist – angajaţi, intelectuali, agricultori, femei, minorităţi etnice etc. – a continuat pe străzile oraşului, unde localnici şi turişti au fluturat steagul naţional la trecerea defilării.

„Sunt aici de la 4 dimineaţa. Este o zi mare pe care nu o puteam rata”, a spus Nguyen Thi Lan, o vietnameză în vârstă de 55 de ani, în mijlocul unei mulţimi colorate în care s-au remarcat membrii grupurilor etnice locale thailandez şi hmong, îmbrăcaţi în veşminte tradiţionale.

La festivitate – o demonstraţie de forţă sprijinită de elicoptere şi obuziere, organizată la doi ani – au participat în premieră membri ai guvernului francez, însoţiţi de trei veterani francezi.

Prezenţa ministrului forţelor armate Sebastien Lecornu şi a secretarei de stat pentru „veterani şi memorie”, Patricia Miralles, a ilustrat reconcilierea în progres, pe fondul intereselor strategice comune.

„Această zi marchează cu siguranţă un nou început. Ne permite să privim cu calm trecutul nostru, pentru a ne construi viitorul împreună”, a declarat ministrul într-un scurt discurs în faţa memorialului francez.

„Şaptezeci de ani mai târziu, emoţia rămâne”, a adăugat acesta.

Relaţiile dintre cele două ţări, care au fost în război una împotriva celeilalte, sunt în prezent cordiale, în ciuda abuzurilor drepturilor omului de care este acuzat în mod regulat regimul comunist.

13.000 de morţi sau dispăruţi

Bătălia de la Dien Bien Phu, care a pus capăt celor aproape o sută de ani de dominaţie franceză în Indochina, simbolizează „victoria pentru justiţie”, a declarat premierul vietnamez Pham Minh Chinh, în discursul susţinut în deschiderea ceremoniei.

„Mulţi martiri nu au putut fi identificaţi. Sângele vărsat în nord-vest a curs pentru fericirea noastră de astăzi”, a continuat liderul.

Locul bătăliei, la aproximativ zece kilometri de Laos, este înconjurat de munţi şi a rămas sinonim pentru totdeauna cu triumful pentru eroii comunişti Ho Chi Minh şi Vo Nguyen Giap – şi cu umilirea militară pentru francezi.

Căderea cartierului general francez, pe 7 mai 1954, a venit după 56 de zile de potop de obuze şi confruntări corp la corp, soldate cu 13.000 de morţi sau dispăruţi, inclusiv 10.000 de partea vietnameză. Forţa expediţionară franceză, cu aproximativ 15.000 de oameni de mai multe naţionalităţi, a subestimat puterea de foc a duşmanilor.

„Rănile şi decesele erau normale pe câmpul de luptă, nu avea de ce să-ţi fie frică. Luptam pentru independenţa şi libertatea noastră”, îşi aminteşte veteranul Hoang Van Bay, în vârstă de 93 de ani.

Dien Bien Phu a dus la Acordurile de la Geneva, pe 21 iulie 1954, care au marcat sfârşitul secolului de dominaţie franceză în Indochina, dar şi împărţirea Vietnamului, un preludiu al viitorului angajament american.

Echilibru diplomatic

Siturile ce comemorează bătălia au fost recent renovate, într-un efort de promovare turistică a regiunii dorit de autorităţile locale.

La Muzeul Victoriei, zeci de vizitatori se înghesuie pentru a admira fresca pictată care redă filmul bătăliei, în care tancuri avansează peste grămezi de cadavre.

Evoluţia acestor locuri reflectă deschiderea Vietnamului, ca urmare a politicilor majore de liberalizare economică iniţiate în anii 1980.

„A existat un fel de reţinere de partea vietnameză, pentru că ziua de 7 mai este sacră pentru ei. Acum 20 de ani, era mult mai discret”, a remarcat Pierre Journoud, profesor de istorie contemporană la Universitatea Paul Valery-Montpellier.

„Nici aspectul politic nu este nevinovat”, a adăugat acesta, în condiţiile în care Hanoiul caută aliaţi care să-l ajute să-şi menţină echilibrul diplomatic între Beijing şi Washington, de care este ataşat.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare