Viitorul buget european, dar şi spitalele regionale, printre temele discuţiei Dănciă-Creţu

Acţiunile de pregătire a preluării şi exercitării Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, discuţiile în curs la nivel UE privind viitorul politicii de coeziune post-2020 şi necesitatea menţinerii rolului prioritar al acesteia în stimularea investiţiilor şi creşterii economice, au fost printre temele discuţiilor care au avut loc luni între premierul Viorica Dăncilă cu Corina Creţu, comisarul european pentru politici regionale, în contextul participării oficialului european la Conferinţa la nivel înalt „O politică de coeziune incluzivă pentru o Uniune mai aproape de cetăţenii săi”.

Dancila CretuLa convorbiri au participat, de asemenea, viceprim-miniştrii Viorel Ştefan şi Paul Stănescu, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, şi ministrul sănătăţii, Sorina Pintea.

        Potrivit unui comunicat al Guvernului, a fost evidenţiată totodată importanţa reflectării corespunzătoare a acestei politici în arhitectura viitorului Cadru Financiar Multianual 2021-2027.

Au fost abordate aspecte legate de definirea politicii de coeziune post-2020, premierul român subliniind că cetăţeanul şi coeziunea, ca valori comune, vor reprezenta repere care vor sta la baza demersurilor României în exercitarea mandatului la Preşedinţia Consiliului UE.

În ceea ce priveşte negocierile privind viitorul buget european, prim-ministrul Viorica Dăncilă a arătat că România îşi propune o abordare constructivă, care să conducă la atingerea unui compromis, şi care să reflecte atât nevoile de a face faţă noilor provocări, dar şi necesităţile legate de promovarea, în continuare, a unei convergenţe reale la nivelul Uniunii Europene, prin asigurarea unei finanţări adecvate pentru politica de coeziune şi politica agricolă comună.

În cadrul întrevederii a fost abordat, de asemenea, subiectul construirii a trei spitale regionale, proiect prioritar pentru Guvernul României. Cei doi oficiali au discutat despre posibilităţile de finanţare existente şi au identificat soluţii de realizare a acestor spitale.

  • Un alt proiect important care a figurat pe agenda de discuţii a fost cel al Laserului de foarte mare intensitate de la Măgurele (ELI-NP). De asemenea, a fost discutat subiectul absorbţiei de fonduri europene în domeniul infrastructurii de transport.

 

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare