Ungaria nu susţine noul pachet de sancţiuni impus de Uniunea Europeană Rusiei, care include un embargo referitor la importurile de petrol rusesc, în forma sa actuală, deoarece ar echivala cu o ”bombă atomică” aruncată asupra economiei ungare, a declarat premierul Viktor Orban, relatează Reuters, scrie news.ro.
Orban a afirmat că actuala propunere a Comisiei Europene de a interzice importurile de petrol din Rusia ar echivala cu o ”bombă atomică” aruncată asupra economiei ungare. El a adăugat că Ungaria este pregătită să negocieze o nouă propunere care să răspundă intereselor sale.
Comisia Europeană a propus, miercuri, cel mai drastic pachet de sancţiuni de până acum împotriva Moscovei pentru războiul său din Ucraina. Drept urmare, mai multe state îngrijorate de impactul întreruperii importurilor de petrol din Rusia se opun propunerii. Câteva ţări din estul UE sunt îngrijorate de faptul că această decizie nu le va aloca timpul necesar să se adapteze, chiar dacă diplomaţii au spus că Ungaria şi Slovacia vor fi exceptate de la această regulă până la sfârşitul anului 2023.
Orban a declarat pentru postul radio de stat că Ungaria ar avea nevoie de 5 ani şi investiţii uriaşe în rafinării şi conducte pentru a transforma sistemul actual, care se bazează în proporţie de aproximativ 65% pe petrol provenit din Rusia.
„Ştim exact de ce avem nevoie, în primul rând ne trebuie 5 ani pentru a finaliza acest process (…) un an, un an şi jumătate nu sunt suficienţi pentru a realiza ceva”, a afirmat Orban. Premierul a mai subliniat că Ungaria ar avea nevoie şi de investiţii mari în rafinării şi sistemul de transport maritim pentru a putea importa petrol din afara Rusiei.
Orban nu este sigur dacă este înţelept să se investească atât de mult cu un rezultat peste 4-5 ani, în contextul în care războiul din Ucraina este în plină desfăşurare.
El a mai spus că Ungaria aşteaptă o nouă propunere cu privire la sancţiuni din partea Comisiei.
”Nu vreau să mă opun UE, ci să cooperez… dar acest lucru este posibil doar dacă ţin cont de interesele noastre”, a mai argumentat oficialul ungar.
Orban a mai explicat că Ungaria nu va susţine sancţionarea liderului Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Chiril, deoarece reprezintă o ”chestiune de libertate religioasă”.
El a reiterat poziţia Ungariei de a nu trimite arme Ucraine, pe motiv că transporturile respective vor deveni ţinta atacurilor ruseşti în apropiere de graniţa de vest a Ucrainei, unde locuiesc etnici maghiari.