Premierul Marcel Ciolacu a declarat în Parlament, prezent pentru asumarea răspunderii, că Guvernul va taxa suplimentar profitul băncilor şi va veni cu o nouă abordare în cazul companiilor mari, care vor plăti un impozit de minimum 1% din cifra de afaceri.
„Acest Guvern nu creşte TVA-ul general. Acest Guvern păstrează la 9% TVA-ul pentru alimente şi medicamente, la fel cum păstrăm TVA-ul cel mai mic, de 5%, la lemne de foc, energie, gaze. În plus, cum poţi vorbi de austeritate când una dintre principalele măsuri este creşterea salariului minim cu 10%, iar în construcţii cu 12,5%. Să creşti salariul minim pentru 2 milioane de oameni din punctul de vedere al unora este austeritate. Ştiu, este dureros pentru anumite interese economice. Însă toţi trebuie să plătim corect taxele aici, în România. Corect şi echitabil. Trebuie să facem un mediu concurenţial corect, în care fiecare plăteşte în funcţie de cât câştigă. Nici mai mult, nici mai puţin! Taxăm suplimentar profitul băncilor şi, mai ales, venim cu o nouă abordare în cazul companiilor mari, care vor plăti un impozit de minim 1% din cifra de afaceri”, a spus Ciolacu, în plenul comun al Parlamentului.
Stabilitate sau reforme cauzate de situația economică?
Premierul a adăugat că aceasta este o măsură de echitate, pe care o propune de doi ani, de când era în Opoziţie și chiar ar fi fost sfătuit să nu adopte aceste modificări fiscale.
„Marile companii să plătească măcar la nivelul minim al unei companii româneşti. Avem însă grijă ca investiţiile acestor mari firme să fie protejate, fiind eliminate din calculul acestui impozit. Mai mult, asigurăm echitatea fiscală între contribuabili prin eliminarea graduală a excepţiilor şi privilegiilor fiscale. Sigur că vor fi întotdeauna unii care vor spune că nu este bine. Aşa au spus şi când am reglementat piaţa energiei, iar românii au plătit preţuri normale la facturile de curent şi gaze. Aşa au spus şi când am plafonat preţurile la alimentele de bază. De aceea, vă spun şi acum: măsurile fiscale propuse nu vor distruge nimic. Din contră, vor stimula dezvoltarea României. Repet, ca să fie clar: oamenii obişnuiţi nu vor plăti niciun fel de taxe în plus. Vor fi supraimpozitate însă profitul excesiv, luxul şi viciile”, a mai spus acesta.