Prim-ministrul Viorica Dăncilă a participat astăzi la Summit-ul Șefilor de Guvern ai formatului cooperării 16+1 / Europa Centrală și de Est – R. P. Chineză, care are loc la Dubrovnik, în R. Croația.
Cu prilejul intervenţiei în cadrul ședinţei plenare, Dăncilă a salutat lansarea Mecanismului de Coordonare al Întreprinderilor Mici și Mijlocii în formatul de cooperare 16+1, găzduit de Republica Croația, precum și Inițiativa de cooperare pentru susținerea dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii în cadrul Acordului de Asociere Interbancară China – Europa Centrală și de Est.
- De asemenea, premierul Viorica Dăncilă a arătat că între prioritățile Președinției române a Consiliului Uniunii Europene se regăsesc subiecte de interes comun pentru statele participante la cooperarea în format 16+1, precum regiunea Balcanilor de Vest sau promovarea interconectivității și a incluziunii. Totodată, a subliniat interesul României pentru creșterea prezenței investiționale europene în proiectele formatului de cooperare 16+1, inclusiv cu sprijinul instituțiilor financiare europene, având în vedere oportunitățile create de Strategia de Conectivitate Europa-Asia, Platforma de Conectivitate UE-China și Programul TEN-T (Rețeaua Transeuropeană de Transport).
În context, șeful Executivului român a subliniat importanța transporturilor feroviare și maritime în dezvoltarea economică a zonei central și est-europene, pentru echilibrarea schimburilor comerciale cu R. P. Chineză, și creșterea fluxurilor inter-umane, îndeosebi de turism și afaceri.
În cadrul intervenției, Dăncilă a anunțat organizarea de către România, a celei de-a șaptea reuniuni ministeriale a Dialogului pe teme de educație, în formatul 16+1 (17 mai 2019, Timișoara) și a celei de-a șasea reuniuni a Consorțiului instituțiilor de învățământ superior din formatul 16+1 (17-18 mai 2019, Timișoara).
Nu în ultimul rând, ea a salutat primirea Republicii Elene ca membru al formatului de cooperare China-Europa Centrală și de Est, arătând că țara noastră a susținut includerea Greciei în acest format.
Statele europene participante la formatul „16+1” sunt: Albania, Bosnia şi Herțegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Serbia şi Ungaria. 11 dintre statele participante sunt şi membre UE.
România a găzduit, la 26 noiembrie 2013, al doilea Summit 16+1. În pregătirea acestui eveniment, în luna octombrie 2013, la Bucureşti, a fost inaugurat mecanismul de întrunire periodică a coordonatorilor naţionali, și practica documentului final – „Linii directoare” – convenit prin consens.