Viorica Dăncilă, atac fără precedent la Iohannis: Abuzul de putere şi sfidarea românilor continuă

Dancila Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis continuă abuzul de putere şi sfidarea românilor, a afirmat joi seara premierul Viorica Dăncilă, preşedinte al PSD.

  • Am asistat astăzi la un record personal al preşedintelui: reacţie rapidă la propunerile de miniştri, la doar o zi distanţă. Pentru domnul Iohannis, simţul urgenţei se activează doar în campanie. Din păcate însă, abuzul de putere continuă, sfidarea românilor continuă, nepăsarea faţă de problemele ţării continuă.

Este a treia piedică în trei săptămâni consecutive, a treia respingere de către Klaus Iohannis a eforturilor Guvernului de a funcţiona normal, a afirmat premierul într-o conferinţă extraordinară de presă.

Viorica Dăncilă a arătat că, din nou, „preşedintele se poziţionează împotriva românilor.

Dacă nu am fi găsit soluţia deblocării activităţii ministerelor prin delegarea unor atribuţii către Secretariatul General, oamenii ar fi stat neplătiţi mult timp. A trebuit să schimbăm proceduri şi să modificăm acte normative pentru ca oamenii din ministere şi agenţii guvernamentale să îşi poată primi salariile. A trebuit să amânăm măsuri sau să redefinim activităţi ca să putem funcţiona. Iar domnul Iohannis a văzut aceste lucruri, a văzut şi apelurile sindicatelor, care reclamau că oamenii nu îşi primesc banii, că este un drept fundamental şi că statul are obligaţia de a-l respecta. Din păcate însă, în această seară am văzut un nou episod al nepăsării şi dispreţului prezidenţial.

dancilaE evident deja că partidul domnului Iohannis are o problemă cu bugetarii, că îi jignesc şi îi ameninţă oricând au ocazia că o să le taie veniturile, însă preşedintele a adus acest lucru la un alt nivel. Pur şi simplu, le refuză dreptul la plată oamenilor care muncesc.

Când nu taie salariile, dreapta şi Iohannis le blochează, aşa cum au încercat să blocheze şi nominalizarea Rovanei Plumb în calitate de comisar european, cum blochează orice efort de îmbunătăţire a imaginii României în plan extern”, a afirmat premierul.

Potrivit şefei guvernului, „fie Klaus Iohannis a hotărât să adopte tăierile şi neplata ca proiect de ţară de la domnii Orban şi Cîţu, fie a ales să intre în jocul liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, celui căruia nu i-a mai rămas nimic de făcut decât să scrie scrisori şi să îşi vorbească de rău proprii colegi de partid, pe care tot el i-a sacrificat prin ieşirea de la guvernare”.

Liderul PSD a acuzat în context o alianţă între Klaus Iohannis şi Călin Popescu Tăriceanu.

Am văzut astăzi o noua alianţă de conjunctură între domnul Iohannis şi domnul Tăriceanu, alianţa ipocriziei şi a distrugerii. În campanie, aceşti oameni de stat se transformă şi este o transformare urâtă, care vine din disperare şi care face rău României. Prin toate aceste lucruri pe care le fac, fie că abandonează guvernarea, fie că o blochează în fiecare săptămână sau că vor să taie toate veniturile românilor pe care am reuşit să le creştem în ultimii trei ani, aceşti oameni s-au întors împotriva propriului popor. Avem o opoziţie cinică şi imatură, care, orbită de interesele personale şi de campanie, a început să acţioneze împotriva oamenilor.

Avem un preşedinte care au urmărit cu îngrijorare ce s-a întâmplat în jurul dumnealui timp de cinci ani, de la Palatul Cotroceni, şi care a dedicat ultimul an de mandat celei mai dăunătoare campanii făcute vreodată în România, una care sacrifică interesul şi stabilitatea ţării”, a argumentat Dăncilă.

dancila parlament
Foto: Guvern

Premierul a subliniat că nu se teme să meargă în Parlament pentru a obţine un vot de încredere pentru actualul cabinet.

Vreau să dau încă o dată asigurări ferme că nu voi ceda în faţa acestui blocaj, fiindcă am obligaţia să guvernez pentru România. Ştiu foarte bine că oamenii aşteaptă de la noi să le plătim pensiile pe care le-am majorat, aşteaptă să le plătim salariile, bursele, alocaţiile, aşteaptă să derulăm investiţiile la care ne-am angajat. Nu îmi este teamă să mergem în Parlament, am mai spus-o, cu atât mai mult cu cât am arătat la votul din Senat de acum două zile că avem majoritate. Nu fugim de Constituţie, aşa cum o face preşedintele, nu fugim de responsabilitate şi nu vom da înapoi. Aceste speculaţii sunt ridicole, dar sunt ultimul resort la care pot să apeleze cei ce nu vor România normală, ci România blocată.

Acest guvern lucrează pentru România, nu împotriva ei. (…) Oamenii vor face diferenţa între cei care îşi apără ţara, buni români, care arată solidaritate şi responsabilitate, şi cei care preferă să acţioneze în interes propriu, chiar dacă acest lucru face rău şi aduce deservicii de imagine propriei ţări, a arătat premierul.