Premierul Viorica Dancila a afirmat ca „l-ar lasa corijent pe presedintele Iohannis” pentru modul in care s-a implicat in gestionarea preşedinţiei rotative a Consiliului European.
- Dăncilă a adăugat că, pentru corectitudine, s-ar fi aşteptat ca şeful statului să fi subliniat meritele Guvernului în gestionarea mandatului la Consiliul UE, despre care spune că a fost unul de succes.
”Am vazut că a lăudat preşedinţia rotativă, dar nu a spus nimic despre Guvern. Şi domnul preşedinte ştie că s-au făcut eforturi foarte mari. (…) Să nu uitm că, atunci când am preluat preşedinţia, domnul preşedinte şi-a arătat neîncrederea. (…) Toți au recunoscut că s-a gestionat foarte bine președinția de către Guvernul României şi de către Reprezentanţă. Chiar liderii europeni, prim-miniştri, indiferent de grupul politic din care fac parte, alte state care nu sunt membre ale UE, au apreciat modul în care România a deținut Președinția Consiliului UE. Am văzut şi declaraţile domnului preşedinte, pentru corectitudine m-aş fi aşteptat să spună: „Guvernul României a gestionat”. A spus: „Romania a gestionat”. (…) Mă aşteptam pentru corectitudine ca preşedintele să faca o remarcă şi la Guvern”, a declarat premierul la Antena 3.
Întrebată care este contribuţia lui Klaus Iohannis la această preşedinţie rotativă, Dancilă a spus:
- „Foarte mică. L-aş lăsa corijent pe domnul preşedinte. Nu am cooperat pe preşedinţie foarte mult cu domnul preşedinte. (…) Nu am cooperat pe niciun dosar important la nivel european”.
Premierul a anunţat că Finlanda – ţară care iniţial se oferea să ia preşedinţia rotativă, acum doreşte acum să preia din experţii români pentru mandatul său.
Referitor la relaţia cu şeful statului, Viorica Dăncilă a amintit că este un om al echilibrului şi al consensului, dar nu a reuşit că colaboreze cu Klaus Iohannis, context în care ia în calcul şi restructurarea guvernului. „Am încercat să am aceeași abordare, să colaborăm pe proiectele importante. Dar nu am reușit acest lucru. (…) Am considerat că interinstituţional trebuie să cooperăm pe proiectele importante pentru România. După cum s-a văzut, nu am reuşit. (…) Încă avem vicepremier interimar la proiecte strategice. În momentul în care vom face evaluarea fiecărui minister vom hotărî în Comitetul Executiv dacă mergem pe remaniere sau pe restructurare. Luăm în calcul şi restructurarea, daca vom decide acest lucru”, a arătat Dăncilă.
Dăncilă nu prea crede în satul paralel
Întrebată dacă există stat paralel, Viorica Dăncilă s-a eschivat să dea un răspuns clar, dar nici nu a recunoscut existenţa acestuia, aşa cum au afirmat în campania pentru europarlamentare Liviu Dragnea, Codrin Ştefănescu sau alţi lideri ai PSD
”Părerile sunt împărţite. Unii spun că există, alţii că nu există. Sunt multe lucruri întâmplate care au presupus existenţa unui stat paralel. Eu nu pot să spun dacă există sau nu un stat paralel. PSD a spus asta, au fost colegi care au spus aceasta, şi au argumentat mai mult sau mai puţin aceste afirmaţii. Eu nu pot să spun dacă există stat paralel. (…)
Eu ştiu că există abuzuri şi le-am văzut. Şi trebuie să acţionăm împotriva acestora. Că este un stat paralel, că nu este un stat paralel…”, a spus premierul.