Viorica Dăncilă: Luăm în calcul prelungirea duratei votului pe mai multe zile

dancila

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat joi posibilitatea adoptării unui pachet de măsuri pentru îmbunătăţirea procesului electoral care ar putea cuprinde prelungirea duratei votului pe mai multe zile.

  • Suntem preocupaţi răspunde maşteptărilor cetăţenilor şi mesajelor transmise de societate. Aşa cum ştiţi, imediat după alegerile europarlamentare, am cerut Ministerului Afacerilor Interne şiMinisterului Afacerilor Externe analizezeorganizarea şi desfăşurarea votului, ce nu a mers bine şi care sunt soluţiile pentru a asigura dreptul la vot al cetăţenilor.

Avem în lucru într-un stadiu avansat un pachet de măsuri pentru îmbunătăţirea procesului electoral, astfel încât cetăţenii din ţară şidin afara graniţelor îşi poată exercita dreptul la vot în condiţii cât mai bune. Luăm în calcul prelungirea duratei votului pe mai multe zile, extinderea votului prin corespondenţă şi orice alte măsuri care contribuie la o mai bună desfăşurare a procesului de vot”, a declarat premierul înainte de şedinţa de guvern.

Viorica Dăncilă a salutat în context iniţiativaParlamentului României de a institui o comisie pentru îmbunătăţirea legislaţieielectorale.

„Şi vreau transmit un mesaj ferm: Guvernul are toată deschiderea pentru dialog şi consultare cu toate instituţiile publice şi cu factorii interesaţi în găsirea soluţiilor celor mai potrivite pentru asigurarea dreptului la vot. Ne-am bucura dacă din partea preşedintelui României şi a partidelor de opoziţie am avea un proiect concret, pe care şi-l asume şi care rezolve problemele din diaspora, pentru cel mai uşor este critici, mai greu este să vii cu soluţii.

De asemenea, aşa cum am spus şi în Parlament, la dezbaterea moţiunii, în situaţia în care opoziţia şi preşedintele vor considera este nevoie de suplimentarea numărului secţiilor de votare, Guvernul va oferi finanţarea necesară organizării de noi secţii”, a spus şefa guvernului.