Viorica Dăncilă: România a avut a doua cea mai mare creştere economică trimestrială din Uniunea Europeană

România a avut a doua cea mai mare creştere economică trimestrială din Uniunea Europeană în trimestrul III din 2018, a declarat joi, la Guvern, premierul Viorica Dăncilă.

Premierul a dorit să mulţumească Parlamentului pentru sprijinul reconfimat miercuri prin votul asupra declaraţii de susţinere a programului de lucru al viitoarei preşedinţi a României la Consiliul Uniunii Europene.

„Am convingerea că împreună, prin cooperare cu cei care vor să coopereze, vom avea consens, vom acţiona pentru o Europă mai puternică, mai sigură, economică şi socială, pentru consolidarea coeziunii şi cred cu tărie că numai împreună vom putea să răspundem provocărilor la nivel european, iar am certitudinea că fiecare din miniştrii Cabinetului vor da un răspuns pozitiv dosarelor care se află pe masa de lucru a fiecărui minister”, a adăugat şeful Executivului.

Potrivit premierului, datele statistice publicate recent de Institutul Naţional de Statistică şi Eurostat confirmă faptul că economia românească continuă să aibă performanţe.

crestere economica romaniaAstfel, în trimestrul III al acestui an, creşterea economică s-a accelerat semnificativ cu 1,9% faţă de al doilea trimestru din anul 2018, fiind cea mai ridicată creştere trimestrială din acest an.

„Mai mult, România a avut a doua cea mai mare creştere economică trimestrială din Uniunea Europeană în trimestrul III din 2018.

În primele 9 luni ale acestui an s-a înregistrat în România un PIB suplimentar în valoare de 64 miliarde lei, faţă de 62,8 miliarde lei în aceeaşi perioadă a anului 2017, şi doar 36,1 miliarde lei în primele 9 luni din anul 2016.

  • Mai mult de jumătate din creşterea economică înregistrată în trimestrul III al acestui provine din industrie şi agricultură, ceea ce denotă o creştere sustenabilă.
  • Dacă avem în vedere că exporturile s-au majorat cu 10% în ultimele luni, putem spune că economia românească îşi îmbunătăţeşte şi competitivitatea, câştigând noi pieţe externe, a spus Viorica Dăncilă.

Potrivit datelor furmizate de premier, inflaţia anuală a ajuns la 3,43% faţă de 4,25% în luna octombrie 2018 şi 5,03% în luna septembrie 2018.

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare