Vlad Voiculescu, președintele USR București atrage atenția asupra problemelor pe care le au spitalele din Capitală, de la unele minore, care țin de echipamente până la criza medicamentelor pentru bolnavii de cancer.
„În timp ce pacienții sunt trimiși să își cumpere singuri cele necesare din farmaciile de lângă spitale iar spitalele însele se îndreaptă spre haos, angajaţii Ministerului Sănătăţii sunt nemulţumiţi că sunt discriminaţi în raport cu salariaţii CNAS. Celor din urmă tocmai le-au fost crescute salariile.
Închipuiți-vă șocul domnului Rafila… să se trezească cu protest când dânsul nu vrea să deranjeze pe nimeni. Dânsul dorește doar să “prezideze” conferințe pompoase și să călătorească “prezidențiabil”: Cuba, SUA… nici nu contează… să fie frumos, să fie scump și bineînțeles fără rezultat.
Las mai jos descrierea situației din spitalele din Capitală care se confruntă cu situații critice, cu consecințe alarmante.
- La Spitalul Clinic Colțea, programul de decontare a facturilor pentru citostaticele achiziționate a fost decalat, punând în pericol viețile pacienților care depind de aceste tratamente vitale.
- La Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie și TBC Ostoarticular Foișor, finanțarea inconstantă a Programului Național de Ortopedie împiedică proiectarea și programarea activității de implantologie a spitalului și creează presiuni din partea pacienților și a autorităților. Spitalul are nevoie de un stoc endoproteic permanent, în valoare de aproximativ 12 milioane de lei, pentru a-și putea desfășura neîntrerupt activitatea.
- La Spitalul de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, lipsa fondurilor pentru plata salariilor și a facturilor de utilităţi pune în pericol întreaga activitate a spitalului, afectând direct îngrijirea copiilor.
Acestea sunt doar câteva exemple ale situațiilor dificile prin care au trecut spitalele în aceste zile.
Incertitudinea cu privire la modul în care vor gestiona resursele financiare în lunile viitoare este accentuată de Ordonanța privind reducerea cheltuielilor, care pune în pericol sănătatea pacienților și funcționarea spitalelor prin lipsa resurselor financiare.
Recent, conducerea ASSMB și managerii celor 19 spitale din Capitală administrate de Primăria Muncipiului București, prin ASSMB, au adresat Guvernului un Memoriu comun, cu solicitarea de a fi efectuate „toate demersurile legale necesare, în vederea inițierii și adoptării unui act normativ prin care să se modifice OUG nr. 90/2023, în sensul stabilirii unei derogări/exceptări de la aplicare Art. I alin. (1) și de la Art. II alin. (1), în ceea ce privește achizițiile și cheltuielile destinate unităților sanitare publice.
ASSMB cere Guvernului să acorde o atenție deosebită acestor aspecte și să urgenteze soluțiile pentru a evita colapsul sistemului medical și a proteja viața și sănătatea cetăţenilor.”, scrie Vlad Voiculescu pe Facebook.