Voineag(DNA): Într-un sistem cu o justiţie independentă, orice abuz – şanse minime în faţa unui avocat pregătit

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Marius Voineag, a afirmat, sâmbătă, cu ocazia Zilelor Baroului Bucureşti, că, într-un sistem democratic cu o justiţie independentă, orice abuz are şanse minime în faţa unui avocat bine pregătit.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, Marius Voineag a participat sâmbătă, la aniversarea a 192 de ani de la înfiinţarea Baroului Bucureşti. Cu această ocazie, procurorul-şef al DNA a susţinut că ‘maturizarea societăţii permite în acest moment conturarea unei relaţii profesionale cu adevărat deschise între avocaţi şi procurori, cel puţin din perspectiva Direcţiei Naţionale Anticorupţie’.

‘Este adevărat că, uneori, avocaţii şi procurorii pot fi văzuţi ca fiind pe poziţii antagonice în sala de judecată. Totuşi, adevărul fundamental este că ambele părţi lucrează împreună într-un angrenaj mai amplu în cadrul căruia se contrabalansează, dar şi cooperează. Din perspectiva dreptului penal, avocatura nu reprezintă doar mecanismul prin care este asigurat dreptul fundamental la apărare, dar înseamnă şi o sursă de echilibrare a forţei statului.Un simplu exerciţiu de imaginaţie ne ajută să înţelegem această idee profundă: niciun cetăţean nu poate face faţă de unul singur în faţa resurselor pe care statul le are la dispoziţie, dar într-un sistem democratic cu o justiţie independentă, orice abuz are şanse minime în faţa unui avocat bine pregătit’, a declarat Voineag, citat în comunicat.

Potrivit şefului DNA, această atenţie asupra organelor statului reprezintă principala sursă de presiune pentru menţinerea şi creşterea unor standarde adecvate de calitate a muncii în aparatul public.

‘Mai mult, trebuie să recunoaştem faptul că, prin activitatea de consultanţă în zona de conformare, avocaţii contribuie semnificativ la climatul de legalitate din societate’, a spus Marius Voineag.

Pe de altă parte, relevă sursa citată, procurorul-şef al DNA a explicat că instituţiile puternice, profesioniste şi independente, reprezintă principalul motor pentru serviciile juridice cu grad mare de complexitate, sporind importanţa de ansamblu a funcţiilor de consultanţă şi reprezentare ale acestora.

‘A venit momentul să recunoaştem că, într-un fel sau altul, suntem parte din acelaşi sistem, că trebuie să existe respect reciproc şi că de fapt, cu toate că, în fiecare caz în parte există această poziţie antagonică de moment, pe termen lung există interesul comun fundamental al dezvoltării sistemului juridic. Cu ocazia acestui moment aniversar, vă urez ‘La mulţi ani!’ şi sper să marcăm împreună un moment care să simbolizeze trecerea într-o nouă etapă, bazată pe mai mult respect şi pe mai multă deschidere între avocatura bucureşteană şi Direcţia Naţională Anticorupţie.’, a adăugat Marius Voineag.

Sursa: PRESSONLINE

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare