Fostul parlamentar Varujan Vosganian scrie, pe Facebook, că media nu transmite decât ştirile care-i convin legate de pandemie, mai precis atunci când cazurile de infectări cresc, când acestea scad nimeni nu mai zice nimic.
„Iată știri despre pandemie pe care n-o să le auziți în România (și nici în Uniunea Europeană). Ați auzit, probabil, știrea potrivit căreia în Africa de Sud, din cauza variantei Omicron, cazurile de coronavirus au crescut exponențial (de la 8560 de infectări la 1 decembrie la 37 875 de infectări în 12 decembrie). Agențiile de presă au fost pline de vestea asta pe care au legat-o de expansiunea contagioasă a virusului Omicron, concluzia fiind că trebuie să ne vaccinăm urgent cu doza a treia. Din ziua de 13 decembrie agențiile de presă europene nu mai scot o vorbă despre evoluția pandemiei în Africa de Sud. Știrea breaking-news, care nu le mai place, e că, așa cum au crescut exponențial, infectările s-au și redus exponențial, coborând treptat până la 9450 astăzi. Faptul că într-o săptămână, cazurile de COVID din țara mamă a virusului Omicron s-au redus de patru ori nu e o știre pe placul autorităților politice și sanitare ale Uniunii Europene.
Ați mai auzit, probabil, știrea că Omicron e ceva mai contagios , dar mai puțin periculos decât varianta delta. Știrea pe care n-o s-o auziți în Uniunea Europeană e că Omicron e, potrivit declarației ministrului sănătății din Africa de Sud, de zece ori mai puțin periculos decât Delta, această variantă reducând, proporțional, cu 91% cazurile de spitalizare.
Așa că, dacă vreți să știți ce se întâmplă cu pandemia, nu e destul să citiți presa din Uniunea Europeană (inclusiv, firește, din România)”, scrie Vosganian.
Pe de altă parte, Vosganian se referă şi la situaţia din Franţa:
„Franța dorește cu tot dinadinsul să ne reamintească faptul că e cea mai socialistă dintre țările capitaliste. Cel mai recent discurs al prim-ministrului Jean Cartex este edificator. „Am așteptat mult, prea mult pe nevaccinați să se hotărască”, spune prim-ministrul. „Certificatul sanitar va fi schimbat în certificat vaccinal, numai persoanele vaccinate îl vor deține”. Ați înțeles, cei care au trecut prin boală sau se testează își pierd calitatea de cetățeni, devin un fel de paria. În plus adaugă prim-ministrul, la fiecare patru luni se va adăuga o nouă doză, căci cele anterioare își pierd efectul.
În Franța 85% dintre adulți sunt vaccinați. Cu toate astea, a fost atins recordul a anului 2021 (peste 60 000 de infectări/zi). La începutul campaniei de vaccinare erau de trei ori mai puține infectări/zi. Numărul de decese/zi se apropie de 250, ceea ce nu s-a mai întâmplat de la începutul lui mai, când populația Franței era, practic, nevaccinată. Dar, firește, tot nevaccinații sunt de vină”, notează fostul lider liberal.