Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 191 de voturi „pentru”, 83 de voturi ”contra” şi o abţinere, proiectul de lege privind Consiliul Superior al Magistraturii, primul din pachetul legilor justiţiei. Puterea actuală se bucură precum un copil care a pus mâna pe chibrituri şi ar vrea să se joace cu ele, a spus după vot deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al Justiţiei. ”Nu ştiţi ce creaţi, doamnelor şi domnilor deputaţi”, a mai arătat el. Şi liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban a arătat că prin acest proiect de lege, în loc să avem un CSM care să garanteze independenţa justiţiei vom avea un CSM care se va transforma într-o inchiziţie la adresa magistraţilor independenţi.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat marţi, după votul pe legea CSM, din plenul Camerei Deputaţilor, că astăzi, mai bine mai târziu decât niciodată, parlamentarii au recuperat o agenda pierdută a anului 2021 pentru justiţie.
AUR a transmis că a votat împotriva acestui proiect de lege, deputatul Stoica Ciprian Titi arătând în plen că acest proiect trebuia votat în bloc cu celelalte legi din pachetul legislativ iar procedura de urgenţă nu este fundamentată.
”Au fost doar 48 de ore pentru depunerea amendamentelor”, a spus reprezentantul AUR, arătând că reprezentanţii asociaţiilor din justiţie au fost chemaţi de faţadă la dezbaterile din comisie, fără a putea aduce amendamente.
Ministrul Justiţiei a afirmat, în plen, că este un vot extrem de important dat de deputaţi, astăzi şi le-a mulţumit celor din minister care au lucrat la proiect, pe parcursul acestor 9 luni din 2022 şi în 2021.
”Din păcate, în 2021 au lucrat în van (..) Ei bine, astăzi, dumneavoastră, mai târziu, mai bine mai târziu decât niciodată, recuperaţi o agenda pierdută a anului 2021 pentru justiţie şi adoptaţi un prim proiect din cele trei importante privind sistemul judiciar”, a spus ministrul Justiţiei.
Cătălin Predoiu s-a referit la procedura prin care au fost adoptate aceste legi, arătând că ”s-au spus multe neadevăruri pe parcursul acestor 10 luni.
”Am fost nevoiţi să le încasăm cu stoicism şi să ne concentrăm pe cee ace avem de făcut, să nu ne lăsăm distraşi în polemici inutile, pentru că ştiam că vom ajunge astăzi, aici, şi că întotdeauna cei care muncesc merg înainte iar cei care stau şi pălăvrăgesc despre cei care muncesc vor rămâne în urmă” a spus Predoiu.
El a afirmat că ”documentele stau dovadă că aceste proiecte, şi cel votat azi şi cele ce urmează, au parcurs ca la carte, cum scrie legea, toate etapele unei procedure democratice, începând de la elaborare şi terminând cu adoptare.
”Să vedem cât de de faţadă, aşa cum scrie un domn deputat, au fost aceste proceduri. Şapte luni de muncă în 2020, şase luni de dezbatere publică, în primăvara lui 2021, iarăşi elaborare, sute de amendamente discutat în comisia condusă de domnul Andronache. Nu a fost nimic de faţadă, avizele au fost luate în termene, legal, transparent, inclusiv de la CSM, consultările vă asigur cu toată responsabilitatea, cu prtenerii europeni pe care îi invoca cineva care nu a ştiut să vorbească cu partenerii europeni, au fost desfăşurate şi se desfăşoară într-un mod structurat, transparent şi onest”, a mai spus ministrul.
Cătălin Predoiu a continuat: ”Vă asigur că acest proces a fost condus profesionist şi legal, de la nivelul ministerului Justiţiei”.
Predoiu a spus că legea CSM a răspuns unor cerinţe ale sistemului judiciar şi în acelaşi timp s-au asigurat că finalitatea este şi pentru cetăţeni. Despre acuzaţiile că aceste legi produc o centralizare a puterii, Predoiu a afirmat că, din contră, ”tind să producă un echilibru în sistemul judiciar, ceea ce este cu totul altceva”, pentru că la ora asta puterile erau într-un dezechilibru.
”Am făcut tot ceea ce trebuia să facem pentru a asigura un CSM coerent”, a precizat ministrul, arătând că ”faptul că aceste lucruri enervează şi deranjează şi provoacă reacţii este o garanţie că sunt pe drumul cel bun”.