Vulcanul din Islanda continuă să arunce lavă

Un vulcan din Islanda care a început să erupă duminică, pentru a patra oară din luna decembrie, continuă luni să arunce în aer fum, cenuşă şi lavă, fără a afecta deocamdată infrastructura şi micuţa localitate de pescari din apropiere, conform autorităţilor, transmite Reuters, scrie Agerpres.

Magma s-a acumulat în subteranul peninsulei Reykjanes, lângă capitala Islandei, Reykjavik, de la ultima erupţie ce a avut loc în luna februarie. Autorităţile au emis o alertă, duminică, cu doar 15 minute înainte ca fântâni de lavă să ţâşnească dintr-o fisură lungă de 3 kilometri, loc în care s-a produs şi erupţia din februarie.

Luni, în jurul prânzului, fluxul de lavă s-a diminuat în una dintre cele trei regiuni ale fisurii care au devenit active de duminică, conform Biroului Meteorologic islandez. Barierele ridicate în prealabil au îndepărtat fluxul de lavă de elemente de infrastructură din regiune, printre care centrala geotermală Svartsengi şi localitatea pescărească Grindavik, care numără aproximativ 4000 de locuitori.

Imagini ale televiziunii publice RUV prezintă fluxul de lavă curgând la câteva sute de metri de localitatea ce a fost evacuată în cursul unor erupţii produse în noiembrie şi respectiv în februarie.

„Sistemele de apărare de la Grindavik şi-au demonstrat valoarea… ele au ghidat fluxul de lavă în direcţia dorită”, conform furnizorului local de energie HS Orka, care a mai precizat că infrastructura legată de centrala Svartsengi a rămas intactă.

În cursul weekendului lava a acoperit unul dintre cele trei drumuri care duc la Grindavik, iar luni lava a ajuns până în apropierea unui al doilea drum care duce în localitate.

Biroul meteorologic a anunţat că este puţin probabil ca scurgerea de lavă să ajungă în mare. De asemenea, vântul puternic poate purta gazele nocive emise de vulcan spre nord-vest, dar sunt riscuri mici de a ajunge până la Reykjavik.

Aeroportul Keflavik din Reykjavik a rămas complet operaţional.

Aceasta a fost cea de-a 7-a erupţie vulcanică din peninsula Reykjanes din 2021, când sistemele geologice care au rămas adormite timp de 800 de ani au redevenit active.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare