Vulcanul Ibu a erupt din nou, coloana de cenuşă s-a ridicat până la 6 kilometri

Vulcanul Ibu, situat în estul Indoneziei, foarte activ de la începutul acestui an, a intrat din nou în erupţie luni, proiectând în atmosferă o coloană de cenuşă care a ajuns până la o înălţime de şase kilometri deasupra craterului, au anunţat autorităţile indoneziene, potrivit AFP, potrivit Agerpres.

Această nouă erupţie a vulcanului Ibu, situat pe insula Halmahera, în provincia Moluce de Nord, a avut loc luni, la ora locală 03:30 (duminică, 18:30 GMT), şi a proiectat nisip deasupra zonelor învecinate.

Vulcanul, care a erupt de cel puţin 95 de ori de la începutul anului, este vizat în prezent de cel mai ridicat nivel de alertă din sistemul indonezian, alcătuit din patru trepte. Autorităţile au ridicat nivelul de alertă la maximum la jumătatea lunii mai.

”A fost observată o coloană de cenuşă, de culoare gri, densă, înclinată spre vest”, a indicat directorul Agenţiei naţionale de vulcanologie şi geologie, Muhammad Wafid, într-un comunicat.

”Bubuiturile s-au auzit până la postul (de supraveghere)”, a adăugat el.

Autorităţile indoneziene le-au recomandat rezidenţilor să nu pătrundă în perimetrul de interdicţie, care se întinde pe o rază cuprinsă între patru şi şapte kilometri în jurul craterului vulcanului.

Ibu, unul dintre cei mai activi vulcani din Indonezia, a înregistrat anul trecut peste 21.000 de erupţii.

Potrivit unor date oficiale din 2022, peste 700.000 de persoane trăiesc pe insula Halmahera.

Pe 17 mai, sute de persoane care trăiesc în apropierea vulcanului Ibu au fost evacuate ca măsură de precauţie după o nouă erupţie care a determinat autorităţile să ridice nivelul de alertă la treapta maximă.

Indonezia, un arhipelag vast, înregistrează o activitate seismică şi vulcanică frecventă având în vedere poziţionarea sa geografică în „Cercul de Foc a Pacificului”.

Luna trecută, vulcanul Ruang, situat în nordul provinciei Sulawesi, a intrat în erupţie de şase ori, forţând mii de locuitori din insulele învecinate să-şi evacueze locuinţele.

Cei 800 de rezidenţi de pe insula Ruang vor fi strămutaţi definitiv.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare