Washingtonul reaminteşte Beijingului că sprijinul său pentru Manila este „de neclintit”

Un diplomat american de rang înalt i-a declarat joi unui omolog chinez că angajamentele de apărare ale Statelor Unite faţă de Filipine rămân „de neclintit”, după o confruntare violentă săptămâna trecută între paza de coastă chineză şi marinari filipinezi în Marea Chinei de Sud, relatează AFP, transmite Agerpres.

Secretarul adjunct de stat Kurt Campbell „a exprimat îngrijorări serioase” cu privire la acţiunile întreprinse de Beijing, în cursul unei discuţii telefonice cu un viceministru de externe chinez, Ma Zhaoxu, a informat Departamentul de Stat într-un comunicat.

Kurt Campbell „a reiterat faptul că angajamentele Statelor Unite faţă de Filipine, în conformitate cu termenii tratatului de apărare reciprocă, rămân de neclintit”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Matthew Miller.

Pe 17 iunie, marinari chinezi înarmaţi cu cuţite, bastoane şi un topor au blocat o misiune de reaprovizionare destinată militarilor filipinezi staţionaţi pe o navă eşuată în apropierea unui recif într-o zonă revendicată de ambele ţări.

Incidentele dintre paza de coastă chineză şi marinari filipinezi s-au înmulţit în ultimele luni, în timp ce Beijingul îşi dublează eforturile de a-şi afirma revendicările teritoriale în Marea Chinei de Sud.

Kurt Campbell a exprimat, de asemenea, îngrijorarea Statelor Unite cu privire la exporturile chineze care sprijină industria rusă de apărare.

În cursul acestei discuţii telefonice cu Ma Zhaoxu, diplomatul american a lansat, de asemenea, un apel la „pace şi stabilitate” în strâmtoarea Taiwan, după multiple intruziuni chineze în jurul insulei în ultimele săptămâni.

China revendică Taiwanul ca parte a teritoriului său şi a declarat că nu va renunţa niciodată la folosirea forţei pentru a prelua controlul asupra insulei democratice.

În ultimii ani, şi-a intensificat presiunea asupra Taipeiului şi a organizat exerciţii militare în jurul insulei în mai, după învestirea lui Lai Ching-te, pe care Beijingul îl consideră un „separatist periculos”.

Statele Unite furnizează arme Taiwanului, dar rămân în mod deliberat ambigue cu privire la o potenţială intervenţie americană în cazul unei invazii de către Beijing.

Însă în ceea ce priveşte Filipinele, Washingtonul este angajat într-un tratat datând din 1951 care prevede că Statele Unite ar veni în ajutorul fostei sale colonii în cazul unui „atac armat”.

În ciuda tensiunilor persistente, relaţiile dintre Beijing şi Washington au cunoscut o oarecare stabilizare după întâlnirea dintre Joe Biden şi Xi Jinping la San Francisco anul trecut.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare