Wikipedia este din nou accesibilă în Pakistan

Enciclopedia online Wikipedia era din nou accesibilă marţi în Pakistan, după ce a fost blocată timp de trei zile în ţară pentru conţinut considerat „blasfemator”, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

Blasfemia este o chestiune sensibilă în Pakistan, ţară cu o mare majoritate musulmană. Giganţii internetului Facebook şi YouTube au fost interzişi temporar acolo în trecut pentru postări de conţinut considerate un sacrilegiu.

Luni, prim-ministrul Shehbaz Sharif a decis să ridice blocarea site-ului, care fusese impusă vineri seară de Autoritatea de Telecomunicaţii din Pakistan (PTA).

„Prim-ministrul are plăcerea de a ordona ca website-ul (Wikipedia) să fie restabilit cu efect imediat”, a scris pe Twitter ministrul informaţiei, Marriyum Aurangzeb.

Marţi dimineaţă era din nou posibilă consultarea Wikipedia în ţară.

Site-ul a fost blocat „după ce nu a răspuns solicitării noastre repetate de a elimina un conţinut blasfemator şi nu a respectat termenul” stabilit pentru aceasta, a declarat sâmbătă pentru AFP Malahat Obaid, un purtător de cuvânt al PTA, fără a preciza însă care era conţinutul în cauză.

Într-un comunicat, Fundaţia Wikimedia, care gestionează Wikipedia, a estimat că blocarea „împiedică a cincea cea mai populată naţiune din lume să acceseze cel mai mare depozit de cunoştinţe gratuit”.

În trecut, unele pagini ale enciclopediei au fost cenzurate în Pakistan.

Apărătorii libertăţii de exprimare critică de mult cenzura impusă acolo de diferite guverne şi controlul lor asupra internetului şi media.

Pakistanul a blocat de asemenea Facebook timp de două săptămâni în 2010 după publicarea unui conţinut presupus blasfemator.

YouTube a rămas inaccesibil acolo din 2012 până în 2016 din cauza difuzării unui film de amatori islamofob care a stârnit proteste violente în multe ţări.

Mai recent, populara platformă de partajare video TikTok a fost blocată de mai multe ori în ţară pentru conţinut considerat „indecent” şi „imoral”.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare