Președintele Chinei, Xi Jinping, ajunge astăzi la Moscova, la numai câteva zile după ce Curtea Penală Internațională a emis mandat de arestare pentru Vladimir Putin. De la Beijing, oficialii spun că liderul chinez este într-o misiune de pace pusă la îndoială de cancelariile occidentale, potrivit Știrile TVR.
Avionul președintelui chinez XI Jinping a aterizat, luni, la Moscova. O vizită urmărită cu deosebit interes de jurnaliști, în contextul în care liderul de la Beijing este singurul lider de talie mondială care se mai afișează alături de Vladimir Putin.
Vladimir Putin l-a lăudat pe „bunul vechi prieten” Xi Jinping într-un articol de ziar publicat în China în ajunul unei vizite de stat a președintelui chinez, care va reafirma legăturile puternice ale celor doi lideril și va oferi Moscovei ocazia de a sublinia că nu a fost izolată de comunitatea globală.
Vizita va fi urmată de un prânz informal, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov. Într-un articol scris duminică pentru un ziar chinez, Putin a salutat dorința Chinei de a juca ceea ce el a caracterizat drept un „rol constructiv” în soluționarea „ crizei” din Ucraina.
Surse diplomatice spun că în timpul vizitei de stat în Rusia, Jinping va vorbi la telefon și cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Intențiile pacifiste ale preșdintelui Xi sunt privite cu îndoială în cancelariile occidentale care cred că de fapt urmărește să-l sprijine pe Putin în războiul din Ucraina. Ca Rusia și China vor să rescrie regulile jocului la nivel mondial.
John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe: Dacă în urma acestei întâlniri se va propune o formă de încetare a focului asta va fi inaceptabil pentru că asta va întări cuceririle ruşilor de până acum. Îi va da lui Putin mai mult timp că să se reînarmeze, să-şi antreneze oamenii şi să încerce să reia ofensiva. Sperăm că preşedintele XI să vorbească cu preşedintele Zelenski pentru că noi credem că chinezii au nevoie şi de perspectiva ucraineană.
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a spus că poziția Chinei este orice, în afară de neutră.
Iar secretarul general NATO, Jens Stoltenberg a completat: China nu are prea multă credibilitate”, mai ales că „nu au reușit să condamne invazia ilegală a Ucrainei”.