Zeci de ţări vor reglementarea utilizării Inteligenţei Artificiale în domeniul militar

Peste 60 de ţări, printre care SUA şi China, au îndemnat joi la reglementarea dezvoltării şi utilizării Inteligenţei Artificiale (IA) în domeniul militar, aducând în atenţie riscurile unor „consecinţe nedorite”, informează AFP, transmite Agerpres.

„Există îngrijorări în lumea întreagă în ceea ce priveşte utilizarea IA în domeniul militar şi potenţiala lipsă de fiabilitate a sistemelor de IA”, subliniază un apel la acţiune publică, la finalul primei conferinţe pe acest subiect care se desfăşoară la Haga, în Olanda.

Textul se referă de asemenea la preocupări legate de „problema implicării umane”, precum şi la „lipsa de claritate în ceea ce priveşte responsabilitatea” şi „consecinţele involuntare potenţiale”.

În domeniul militar, IA este deja utilizată pentru acţiuni de recunoaştere, supraveghere şi analiză a situaţiilor şi ar putea fi pe viitor capabilă să aleagă ţinte de o manieră autonomă, cu o multitudine de drone şi utilizare de sisteme de comandament şi control nuclear.

„Nu lăsaţi niciodată umanul să se sustragă responsabilităţii pe care trebuie să şi-o asume, nu o încredinţaţi niciodată, niciodată IA”, a subliniat, în timpul unei mese rotunde, generalul Jörg Vollmer, fost comandant în cadrul NATO.

Conferinţa, organizată de Olanda şi Coreea de Sud, denumită REAIM (IA responsabilă în domeniul militar), a reunit 2.000 de delegaţi, printre care reprezentanţi de companii tehnologice şi ai societăţii civile.

Chiar dacă experţii au apreciat că un tratat de reglementare a utilizării IA, după modelul unor acorduri internaţionale asupra armelor chimice şi nucleare, este încă departe, participanţii au convenit că este o urgenţă să fie stabilite liniile directoare.

De asemenea, ei au anunţat înfiinţarea unei comisii internaţionale asupra IA, în special pentru a clarifica definiţia tehnologiei în domeniul militar şi a determina utilizarea sa responsabilă.

„Odată stabilite cadrul şi legislaţia adecvate, utilizarea IA va face procesele noastre operaţionale şi logistice mai simple şi mai eficace”, a declarat ministrul apărării olandez Kajsa Ollongren într-un comunicat, subliniind că tehnologia permite de asemenea „luarea de decizii mai rapide şi mai informate”.

China este invitată la conferinţă în calitate de actor-cheie în sectorul tehnologic şi IA, potrivit unor responsabili olandezi. Rusia nu a fost invitată din cauza invaziei sale asupra Ucrainei.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare