Zelenski cere Statelor Unite încă două sisteme Patriot suplimentare pentru apărarea Harkovului

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mulțumit, marți, Washingtonului pentru sprijinul “crucial” al SUA, dar în acelaşi timp a cerut Statelor Unite să trimită două sisteme de rachete Patriot suplimentare pentru a apăra oraşul Harkov şi restul regiunii nord-estice atacate de Rusia, relatează EFE şi Reuters, conform Adevărul, scrie r3media.ro.

În cadrul unei întrevederi avute, marți, cu secretarul de stat american Antony Blinken, sosit în cursul dimineţii la Kiev, Zelenski a declarat că Ucraina are un mare deficit de sisteme antiaeriene şi că aceasta este „cea mai mare problemă” în prezent, a adăugat şeful statului ucrainean, citat de agenţia naţională de presă Ukrinform.

Noul pachet de armament american va avea un impact pe câmpul de luptă în Ucraina, a declarat Blinken, aflat în vizită la Kiev într-un moment în care forţele ucrainene se confruntă cu eşecuri pe front, în special în regiunile Doneţk (est) şi Harkov (nord-est), după o lungă întârziere a ajutorului american.

Washingtonul a aprobat în cele din urmă un proiect de lege la sfârşitul lunii aprilie pentru a oferi ajutor militar Ucrainei, blocat timp de luni de zile din cauza opoziţiei unei părţi a republicanilor din Congresul american, în timp ce forţele ruse au profitat de superioritatea lor în armament şi personal pentru a lansa o ofensivă.

„.. Pe termen scurt, asistenţa este acum pe drum, o parte din ea a sosit deja şi va sosi şi mai multă”, a declarat Blinken, în timpul întâlnirii cu preşedintele Volodimir Zelenski. Noul ajutor „va conta în mod real în faţa agresiunii ruse în curs de desfăşurare pe câmpul de luptă”, a adăugat el.

Zelenski a spus că cel mai mare deficit al Ucrainei este în acest moment în domeniul apărării antiaeriene, transmiţându-i lui Blinken că Kievul are nevoie de două baterii de apărare antiaeriană Patriot pentru regiunea nord-estică Harkov, bombardată puternic de forţele ruse.

„Civili, combatanţi, toată lumea… se află sub rachetele ruseşti”, a declarat Zelenski.

În urma solicitărilor președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, guvernele UE au cerut luna trecută furnizarea de mai multe sisteme de apărare aeriană Kievului.

Germania s-a angajat să furnizeze încă o baterie Patriot, în timp ce Spania a spus că va furniza rachete pentru aceste sisteme. Ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, a declarat că Ucraina a primit deja aceste rachete .

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare