Zelenski, la Davos: „Trump trebuie să vorbească cu noi înainte de a vorbi cu Putin”

Devenit un invitat cheie la Forumul Economic Mondial de la invazia țării sale, președintele ucrainean a discutat despre condițiile negocierilor și a făcut o pledoarie vibrantă pentru Europa, scrie Le Figaro, conform mariustuca.ro.

Aproape trei ani de război. Încă o dată, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a făcut călătoria la  Forumul de la Davos din Alpii elvețieni. Pentru a pleda, de la această tribună globala, cauza țării lui și a întâlni omologi și investitori.

Mai presus de toate, pe 21 ianuarie, a doua zi după preluarea mandatului de Donald Trump, situația geopolitică s-a schimbat. „Am relații bune cu Trump”, a asigurat el un grup de jurnalişti după discursul său în sala de plen. În ceea ce privește negocierile viitoare, „Nu cred că în mintea lui Putin există o soluție pentru a ieși din război”. „Una dintre condițiile lui Putin”, a spus Zelensky, „va fi reducerea forțelor ucrainene, acest lucru este de înțeles. El nu vrea ca Ucraina să intre în NATO. Nu trebuie să aibă voie să ducă la îndeplinire acest plan!

„Ar fi corect dacă ni s-ar acorda prioritate”

Președintele ucrainean a spus cu voce tare ceea ce se șoptește de obicei: „Rușii și americanii au contacte de trei ani, la nivelul serviciilor de informații, nici europenii, nici eu nu decidem asupra contactelor dintre Statele Unite și Rusia. Pe de altă parte, acum că Trump este în funcție, „ar fi corect să ni se acorde prioritate”, adaugă el. Pe scurt, să-i vorbească președintele american, în calitatea sa, mai întâi lui Zelensky apoi lui Putin.

Noi suntem victima, noi suntem cei ocupați

Dacă garanțiile de securitate pentru Ucraina sunt insuficiente, „soldații noștri nu vor putea părăsi tranșeele, nu vom putea aduce înapoi copiii și nici investitorii”. Iar președintele ucrainean, îmbrăcat în tricoul polo negru și pantalonii kaki, a repetat că „la nivel legal, nu vom recunoaște niciodată ocuparea teritoriilor”. 

Va avea Europa un loc la masa negocierilor?“, a întrebat el. „Nu este clar.” Și să ne amintim că „anul trecut, la summitul de la Singapore, reprezentantul american a spus că prioritatea numărul unu a Statelor Unite a fost Asia Pacificprioritatea numărul doi Orientul Mijlociu și a treia, Europa. Și asta a fost administrația anterioară” În engleza sa convingătoare, Zelensky a pledat pentru o Europă care nu se va putea face ascultată  de Statele Unite decât dacă este puternică la toate planurile, militar, economic și tehnologic.

Relații bune cu Macron

Pentru el, garanțiile de securitate trebuie să vină din Europa. El continuă să pledeze pentru confiscarea a „250 de miliarde de euro din active rusești înghețate”, „nu pentru că sunt un președinte încăpățânat”, ci „pentru că ar fi mai puțin dureros pentru aliați” să finanțeze echipamentul militar al Kievului.

Cealaltă modalitate de a garanta securitatea Ucrainei este apartenența acesteia la NATO. În această problemă, „au existat abordări necinstite” din partea anumitor aliați. Și în sinceritatea sa, el citează cele „patru țări care nu ne susțin”: „Statele Unite, Germania, Slovacia și Ungaria”. „Totul depinde de Statele Unite. Dacă Trump nu vrea, nu ne vom alătura NATO.”

Întrebat de Le Figaro despre deficitul public francez care ar putea însemna în cele din urmă mai puțin sprijin pentru Ucraina, Zelensky a răspuns că Franța „este un partener foarte important”. „Am o relație foarte bună cu Emmanuel și echipa sa, am avut dificultăți, dar suntem recunoscători pentru sprijinul lui” Și să sperăm „că situația se va stabiliza” în Franța.  

Președintele ucrainean vrea să convingă că țara sa face parte din soluție. „Ucraina are 800.000 de soldați, apoi în Europa vine Franța cu 200.000 de soldați, urmată de Germania și Marea Britanie. Nicio țară nu își poate asigura singură securitatea” Întrebat despre numărul unei forțe de interpunere, Volodymyr Zelensky menționează numărul foarte important de 250.000 de oameni. 

Miercuri, la Davos, președintele ucrainean urmează să se întâlnească cu liderii marilor companii. Alături de el va fi Maxim Timchenko, CEO al companiei private de energie ucraineană DTEK, pelerin neobosit la Davos. De asemenea, vrea să convingă că, în ciuda dificultăților, Ucraina poate fi un tărâm al oportunităților.

Aici mă întâlnesc cu fonduri de investiții, furnizori și parteneri și lideri politici pentru că fără sprijinul lor nu există parteneriat” Datorită unei garanții publice din Danemarca, eliberată cu undă verde din partea Parlamentului, producătorul danez de turbine Vestas s-a angajat în a doua fază a unui câmp foarte mare de turbine eoliene, nu departe de Herson. Aproximativ 90% din infrastructura energetică a țării este fie distrusă, fie deteriorată. DTEK a reușit să reabilitați două treimi din activele sale afectate, centrale termice, transformatoare, rețele. Dar mai mult ca niciodată, pentru antreprenori și pentru populație, perspectivele negocierilor, chiar dacă sunt încă vagi, dau naștere la speranța că vremea reconstrucției ar putea veni în sfârșit.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare